dinsdag 18 mei 2010

Meizwerm...

Net als bij Trees gonsde het hier gisteren in de lucht. Eén dag met wat zon brengt de bijen het hoofd op hol... Het is zwermtijd (klik). De koningin (moer) vliegt uit de kast en neemt een groot deel van haar volk mee. Je moet er dus op tijd bij zijn om de zwerm te scheppen, want wacht je te lang, dan is je koningin met haar volk vertrokken.
Waarom gaat een volk zwermen? Het bijenvolk wordt te groot. Het is een natuurlijke manier om zich te vermeerderen door te splitsen. De koningin vertrekt met een deel van haar volk. In de kast blijven jonge bijen over met (vaak) meerdere jonge koninginnen, die nog in een moerdop (= cocon) zitten. Als je als imker niet goed oplet kun je al je bijen kwijtraken door zwermen.

Nu zijn er veel methoden beschreven hoe om te gaan met een bijenzwerm, ook hoe je een kunstzwerm maakt. DH past allerlei methoden toe. Zijn bijenboeken zijn aardig stukgelezen en hij kan er uren over vertellen!

In de zwerm zijn de bijen gefixeerd op de koningin en gaan ze in een tros ergens zitten. Gisteren zaten ze met elkaar in de meidoorn, ongeveer 30 meter van de kast af waar ze uitgevlogen waren.
In zo'n tros zijn de bijen absoluut niet agressief!

En dit is de kast waar de zwerm bijen uit afkomstig is. Het is er een drukte van belang. DH heeft de bijen geschept en weer in een kast gedaan.
Regelmatig wordt DH gebeld of hij ergens een zwerm wil komen scheppen. Soms hoeft hij niet te scheppen... Vorig jaar zat er ineens een zwerm in een lege kast, was zomaar aan komen vliegen!
Het was een prachtig dik volk met een gemerkte, genummerde koningin van het ras Buckfast (klik)
, het verhaal van het ontstaan van de Buckfastbij is heel interessant! Het volk was overigens niet van ons bekende imkers in de buurt, bleek bij navraag. We hebben er een geweldige honingopbrengst van gehad.
Zelf hebben we een ander ras, zachtaardige, goede haalbijen: Carnica's (klik)
. Ik schreef er vorig jaar al een logje over, hoe de Koningin per trein kwam ;-))

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...