We hebben veel appels dus maakten we gisteren een Drentse Appeltaart, naar een recept van Aaltje Hiddingh. Het recept heeft in het Dagblad van het Noorden gestaan. Daar gaat ie...
Veur 6-8 manlu of vrouwlu
Vulling: 40 gram botter, 90 gram suker, 1,5 pond zacht-zoere appels.
Dieg: 80 gram botter, 1,5 ons basterdsuker, 2 eier, wat geraspte citroenschel, 2 theelepelties citroensap, 1 ons maïzena, 80 gram meel, 1 ofgestreken theelepel bakpoeier, 3 tot 4 eetlepels melk, (walneuten)
Ie begunt met een springvörm te voren met vetvrij papier. Dat wil ok hiel best met het papaier waj vaak um een lösgekocht stukkie kees kriegt. Dan de eerste 40 gram botter smölten en in de springvörm schenken, hier overhen komp de 90 gram suker.
De appels schellen en de klokhoezen der oet stikken, daornao in vrij dikke plakken snien. Die plakken komt dan op de taartbodem, as dakpannen en dan in de ronde. De gatties kuj opvullen met walneuten. Dat hebben wij niet gedaan!
De botter, basterdsuker en de eier schoemig reuren, dan 't citroensap en de schel der bij doen...
Het meel, de maïzena en de bakpoeier derbij zeven...
Van dit alles een mooi zacht dieg reuren. Ie kunt de melk der dan ok bij doen.
't Dieg over de appel striken...
...en het gehiel in een veurverwarmde oven zetten, 1 richel under de middelste. Ongeveer dreej kwartier. Temperatuur electrisch 190 graoden en gas tussen 3 en 4.
De taart 10 minuten kold laoten worden...
...dan de raand van de vörm lös maken en de taart zo henzetten dat de cake under komp...
Zo dus!
Dat roekt best en smaekt grootkaans barre lekker!
En met deze lekkere Drentse appeltaart - het smaakt heerlijk - neem ik even een blogpauze!
35 opmerkingen:
Dank voor het recept en ik heb genoten van het dialect.
Dat ziet er heerlijk uit! Leuk taaltje!
groetjes Meta
Ik peuzel zometeen mijn laatste stukje op! :-) Het was een gezellige dag!
Schier logje heb ie dr van maok! ;-)
Groetjes, Kirsten
@Kirsten hahaha ;-))
Wat een heerlijk verhaal en lekkere taart, bedankt voor het recept.Het woordenboek heb ik niet nodig want ik ben in drente geboren en alhoewel ik daar al 35 jaar niet meer woon, klinkt het toch als muziek in de oren.
groeten wilma nooij
wat leuk dat dialect!!en die taart ziet er heerlijk uit, ga ik zeker proberen! heeft wel iets weg van tarte tatin? Tot een volgende keer!
Doar hej ok wel 'n boekien bie neudig...! Tot kiekes moar weer !
Op de foto zie ik een heerlijke taart. Ik heb zelf vandaag een zak appels gekregen, dus ik zal eens kijken of ik dit Drents begrijp.
Groetjes,
Marian
@Petra, ja, het is een tarte tatin met cake!
MMMMMMMM krijg lekkere trek!
groetjes Marijke
Leuk dat appeltaart recept, ga ik ook eens maken, maar het dialect dat moet ik wel even drie keer lezen.
Groetjes, Janneke
Das 'n leekere toart word'n,krieg er wel zin in.Moar haar al 'n engelse appeltoart moakt zundag van Mary Berry.Liekt er wel 'n beetje op.
M'n gronings praat ik beter,dan schrijven--nooit geleerd.
Schrijf het recept wel op,want het is wel leuk om ook dit een keer te maken.Helaas net jarig geweest,dus even weer wachten tot een volgende gelegenheid-bedenk wel wat.
fijne blogvakantie(toch niet te lang???)
groetjes,Truus uit Drenthe
Volens mij is die blogpauze allang weer afgelopen en de taart nu op! :-)) Mijn stukje wel in ieder geval..
Kirsten
Your apple cake looks delicious, I am going to try and translate the ingredents. Apple cakes/crumbles are my favourite.
wat een leuk recept, ga het snel eens uitproberen.
dank je!
Wat heerlijk he dat dialekt, geweldig en toch goed te lezen. Zal hem eens uit proberen, kijkt heel lekker..............gr.Conny
Dit ziet er echt veel te lekker uit !
Zo dan, maar dat ziet er zalig uit, ik denk dat ik hem ook eens ga maken.
Groetjes
Ines
Smulsmul, van het dialect én de taart. Deze gaat het worden dit weekend, dankjewel!
Heerlijketaart. En maak de blogpauze niet te lang hoor.
Gruwlijk lekker lijkt mij!
Gruwlijk lekker lijkt mij!
Volgend weekend ga ik met vriendinnen op stap en moet ik iets lekkers meenemen voor de high tea.Grote kans dat deze hem gaat worden.Het woordenboek op de foto is wel handig maar je hebt er niets aan,haha. Als je het rustig doorlees,kom ik er wel uit. Fijne Blogpauze !
Vele handen aan de beslagkom... en 't fototoestel. Leuk!
Lijkt me echt een heerlijke weekend-taart (Al is het hier in Zweden om-de-haverklap-taart!) Maar bij jou is ie al op?
Ben benieuwd hoe lang je blogpauze duurt ;-)
mienke ik denk al de hele dag aan je ,ik lees zo;n mooi boek ,ik was in gedachten in de appelgaard en t huis van mijn opa en oma en vond t ook zo;n boek voor jou
de smaak van de appelpitten- katharina Hagena
sfeer ,geur en herinneringen komen vanzelf...
http://www.cultuurbewust.nl/site/literatuur-5839-de-smaak-van-appelpitten-schoonheid-met-een-bittere-nasmaak/
eh dat was ik ,hilly en nu heb jij precies een appeltaartblogje ;))
Dat ziet er heerlijk uit, bedankt voor het recept.
Dat is grappig! Een recept van Aaltje Hiddingh. Heb ik wat kooklessen van mogen volgen vroeger.
Mmmmm. dat ziet er lekker uit! Een recept om te bewaren. Nou, ja eigenlijk is het zo leuk dat ik direct naar de keuken wil afreizen! Ik moest even wennen aan het dialect en moest direct aan de schaatser Eric Hulsebosch denken...
Wat een heerlijk recept!!! Geniet van je blogpauze...
Er gaat niks boven appeltaart !
En.... een blogpauze? Dat gaat zo maar niet! ;)
Als ik dit zo zie....
Denk ik....... (zoals vroeger) Mag ik je vriendje zijn?
Dat ziet er toch echt verrukkelijk uit!
Eet smakelijk!
grinnekende groetjes,
Hee lieve Mienke.. deze heb ik dus blijkbaar gemist! Niet alleen een heerlijk recept (jammie, krijg er meteen zin in en, dat Drents versta ik ook wel ;)) maar ook een blogpauze! Hier ook hoor, het is me allemaal best eventjes veel. Bij jou ook, gaat het allemaal goed bij jullie? Ik wens je in ieder geval eventjes lekker rust toe, geniet van de herfsttijd en je gezin en lieve groetjes van ons allemaal!! Stefanie
Jammie!!
Heerlijk hoor....
Ps ik heb een nieuw schrijfstekkie, groet Roelien (van beukenootjes )
Lange pauze hoor, ik begin je aardig te missen.
Een reactie posten