zaterdag 7 april 2012

Draaidames...

DS heeft zin in draaidames! Het woord is al zo ingeburgerd hier, dat hij de officiële benaming niet eens meer wist: wentelteefjes! Gisteren heeft hij erom gevraagd en heb ik er speciaal witbrood voor meegenomen. De kipjes leggen gelukkig alweer een poosje, dus aan eitjes geen gebrek... We hebben ons natuurlijk afgevraagd waar de naam wentelteefjes vandaan komt. Ewoud Sanders schreef er een leuk artikel over, hier (klik) kun je het lezen!
Vanmorgen hebben DH en ik eerst ontbeten en daarna samen de boodschappen gedaan, tegen de tijd dat we alles in huis hadden kwam DS uit bed. Voor hem zijn de draaidames dus ontbijt, voor ons lunch...

De witte boterhammen liggen in dit broodmandje, het is het broodmandje 'van thuis'. Er ligt een lief geborduurd kleedje in, met heel fijne kruisjes en een open gewerkt randje. Ik denk dat mijn moeder het ooit geborduurd heeft, maar ik weet het niet zeker. Een paar weken geleden heb ik het gewassen nadat er een pot stroop in gevallen was. Gelukkig is het mooi gebleven!

Terug naar de draaidames: ik had alles klaar gezet in het setje dat ik jaren geleden bij Habitat gekocht heb toen ik voor het eerst in Hoog Catharijne in Utrecht was. Het is van T.G. Green (klik) en wordt ook wel Cornish Blue genoemd. De laatste jaren is het weer verkrijgbaar en zie je het regelmatig in bladen staan.
Nu het recept: meng drie eitjes, 2 dl. melk en 50 gr. suiker met een flinke snuf kaneel.

Haal de boterhammen door het ei-melkmengsel en zorg dat ze goed doordrenkt zijn. Smelt een klontje boter in een koekepan en bak de dames tot ze lekker bruin zijn aan de buitenkant en het vocht binnenin net gestold is. Regelmatig keren en het vuur niet te hoog zetten, het brandt snel aan...

Met wat poedersuiker of zo, zonder extra's: eet smakelijk!

22 opmerkingen:

Wieke van Keulen zei

Tjonge, het water loopt mij in de mond. Ben dol op draaidames. Ben nog wel benieuwd waar het woord draaidames vandaan komt; vrouwen achter het vuur die de bammetjes omdraaien...
Erg leuk trouwens. Ben je al aan je shawl begonnen? Fijne paasdagen, Wieke

kaneeltje zei

Zelf maak ik ze nooit(waarom weet ik eigenlijk niet want ze zijn heerlijk!) maar in de tijd dat ik bij de dagopvang in het verzorgingshuis werkte,heb ik er veel gebakken.De mensen vonden ze heerlijk en voor de mensen die minder goed konden kauwen was dit weer wat anders dan pap.Vind jullie woord wel erg leuk. Het stuk over hoe de naam is gekomen lees ik een andere keer.....Fijne Paasdagen !

josé zei

Zijn dit wentelteefjes. Is dit het zelfde !! Draaidames vind ik ook enig..

Ze zijn verrukkelijk! oud sentiment voor mij. Doet mij aan thuis denken!!

Else zei

Waar kan ik aanschuiven! FIjne paasdagen, knuffel Else

GRANNY'S HOUSE zei

Zalig, ik doe het ook wel eens als toetje met een bolletje vanilleijs.

Groetjes en fijne Paasdagen
Ines

marcella zei

ja, heerlijk! Ik heb ze weer in ere hersteld nu Sophietje hier regelmatig een dagje is. Ook zij vind ze heerlijk

Joke zei

Wat een heerlijk logisch woord "draaidames".
Eet ze!

Hilde zei

Hmmm, lekkere wentelteefjes, ik maakte er ook toen de kinderen klein waren... Hier spreekt men van "pain perdu" (de Franse grens is dichtbij)= verloren brood, omdat er resten van oud brood gebruikt kunnen worden. In de Vlaamse kookboeken noemt men het 'gewonnen brood'.
Leuk, dat lapje met het sentiment van thuis.
Fijne paasdagen.

Anny zei

Mmm, wentelteefjes, als klein meisje maakte een oude overbuurvrouw ze altijd voor ons. En... heb jij ook zo'n last dat dat Conish Blue series van Habitat zo haarscheurt? Ik heb een theepot, die ik nooit meer gebruik om die reden. Gezellige paasdagen.

Willy zei

Leuke benaming voor de wentelteefjes. Grappig om te lezen hoe ze in België en Frankrijk worden genoemd. Mooi het blauw wit servies. Gelukkig dat het broodkleedje weer mooi schoon is geworden.
Fijne paasdagen, lieve groet

lheurebleue zei

draaidames! dat moet ik onthouden.
en wat is het lang geleden dat ik wentelteefjes maakte. in het vlaams: 'verloren brood'.

Guusje, zei

O dat ziet er heerlijk uit we maakten ze vroeger thuis ook heel vaak. Na het zien van deze krijg ik er ook weer zin in dus binnenkort bij mij ook op het menu. Heerlijk.
Fijne Paasdagen.

Lida zei

Heerlijk zijn ze hè, mijn moeder maakte ze vroeger als we oud brood hadden, mmm kan ze nog proeven! Fijne paasdagen
Lida

Simone zei

Hihi, draaidames! Leuk gevonden. Geweldig dat geborduurde kleedje in het mandje. Habitat was een superwinkel!!!

Anoniem zei

Wij maken ze hier van stokbrood dat overblijft. Ook heerlijk,van die kleine rondjes.
"DRAAIDAMES" geweldig woord, dat zijn vast hele keurige "teefjes".
Fijne Paasdagen, Mia.

Supergoof zei

Hier zijn ze er ook gek op!
Weet je waarmee het ook lekker is met suikerbrood ipv wit brood,....
mmmmmmmmmmmmm,....
Eet smakelijk!

marijna zei

Mmmmmm, lekker die wentelteefjes. Wat een grappige naam heeft je zoon daar voor bedacht. Enig.

AnitaS zei

Wij vinden ze ook lekker. Wat een leuke naam draaidames.

Patricia zei

Hallo,
wij hebben een paar jaar in Belgie gewoond en daar werd het 'gewonnen brood' genoemd, omdat je er oud brood weer eetbaar mee maakte en dan a.h.w. terugwon.

Wat leuk dat jij dat blauwwit gestreepte serviesgoed ook hebt. ik heb er vorig jaar in Engeland ook verlekkerd naar staan kijken, maar niet gedaan vanwege uitpuilende kasten in huis. Maar ik vind het nog steeds een erg leuk servies.
Fijne Paasdagen.

quilting Jeannet zei

Dat ziet er wel heel lekker uit, jeugdsentiment.....aten we vroeger altijd bij een vriendinnetje thuis.

Josien zei

Wat zijn je Draaidames lekker! Na de Pasen ga ik ervoor ...

Dat heb ik net zo: "het kan zijn dat mijn moeder het gemaakt heeft, maar heel zeker weet ik het niet."

Zoals het was... de goeie oude tijd. je weet het heel mooi op te roepen!
Liefs,

soyee zei

Ik geloof niet dat ik ooit draaidames, dan wel wentelteefjes gegeten heb.............
Prachtig hé dat Cornish Blue. Ik kocht ooit in Schotland een beker en jarenlang was dat mijn favo beker.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...