vrijdag 17 augustus 2012

Viltende mannen, een experiment...

Een dikke laag uitgezochte - niet gewassen - bruine schapenwol ligt klaar om gevilt te worden tot een mooie lap. De bedoeling is dat een zwager er een hoed van gaat maken... DH en hij gaan aan de slag, het is een spannend experiment! Zie je in het midden de lichte plukken (uiteinden) van de wol?

In het begin is het wrijven, wrijven en wrijven met veel water en groene zeep. Je krijgt er heerlijke zachte handen van!  Na verloop van tijd gaat er een plastic laag over om de druk van het wrijven te verdelen. Zo af en toe moet je even onder die plastic laag kijken naar de vorderingen, zoals hier.  De handen zijn van zwager en DH, DS (schaduw) is ook even aangeschoven om te kijken...

Er wordt hard gewerkt in de warmte. De hondjes zijn steeds in de buurt... De groene gieter met zeepsop staat klaar om de wol nat te houden en het in elkaar haken van de schubben in de wol te bevorderen.

Hier zie je de schapenvachten die niet gebruikt zijn. Fiep ligt te wachten tot haar speeltje weggegooid wordt...

Na een flinke poos wrijven, wordt de wol strak opgerold. Die rol wordt over de tafel heen en weer gerold. Fiep ligt nog steeds heel geduldig te wachten...

Sam ligt in de schaduw op afstand toe te kijken...

Let op Fiep: een kaapster op de kust!

Jet gaat er met het speeltje vandoor!

Na het eindeloze rollen moet de lap gespoeld worden, Sam komt even kijken...

Eerst in een grote bak met koud water...

...daarna in een emmer met heel heet water...au!

Tenslotte in de wasmachine...

Het voorlopige eindresultaat: een stevige lap vilt die hier en daar wat losjes van structuur is, maar prachtig van kleur... Zwager is tevreden!

Mooi die verschillende tinten die in een vacht zitten, waardoor de viltlap gemeleerd van kleur wordt met een hele lichte vlek in het midden! Zwager neemt de lap mee en gaat kijken hoe ermee verder te gaan...

13 opmerkingen:

GRANNY'S HOUSE zei

Wat leuk om daar een hoed vam te maken, mijn DH heeft een hoed uit Australië die gemaakt is van konijnenhaar.

Groetjes
Ines

Martine zei

Wat spannend en wat een prachtige wol is daarvoor gebruikt. Lijkt me ook heerlijk om te spinnen.

Willy zei

Lekker karwei met deze temperaturen.
Wel fijn dat zwager tevreden is met het resultaat. Ziet er ook mooi uit. Wordt vervolgd dus!

AnitaS zei

Wat heerlijk om mannen hiermee bezig te zien. Ben benieuwd hoe de hoed wordt.

kaneeltje zei

Ben benieuwd wat voor een hoed het gaat worden ? Cowboy model, Turkse muts...laat je hem zien als hij gemaakt is ?

Anoniem zei

Laat de mannen maar schuiven!
Ik kijk uit naar het resultaat.

Nelly zei

Inmiddels is de lap vilt nogmaals behandeld met zeep. Door middel van flink rollen is het nu een stevige lap geworden van 90 X 70 cm. Henk is nog niet helemaal tevreden. De lap ligt (mot)veilig opgeborgen, te wachten op het vervolg!

Monica zei

Schapenwol, heerlijk voelt dat aan, in een grijs verleden heb ik heel wat bolletjes wol gesponnen op een spintolletje en daar vestjes voor de jongens van gebreid. Ik ben reuze benieuwd hoe de hoed wordt

Anoniem zei

Wat leuk dat er een hoed gemaakt wordt van de zelfgevilte lap.
Ben gisteren bezig geweest met papier scheppen van zelfgemaakte papierpulp.
Hou wel van de oude technieken.
Ben benieuwd naar de (schaapherders?)hoed.
zonnig weekend
groetjes,Truus uit Drenthe

Janny de Roo zei

Hier is het experiment intussen ook geslaagd, alleen is Minno niet tevreden over zijn model.....! Heb je dat weer....Wij waren op de kunstmarkt in Wezep en troffen daar een mevrouw die gevilte kleding verkocht. Zij adviseerde om met deze wol wat merinowol mee te vilten, zodat de wol wat beter in elkaar zou grijpen.....Dat is inderdaad een prima tip geweest.
groetjes, Janny

Janneke zei

Dat is een heel leuk experiment, weet ik ook weer eens hoe vilt tot stand komt. Een aardig karwei voor die mannen, ik ben benieuwd wat voor hoed het gaat worden. Wat is het toch altijd gezellig met honden om je heen, vooral border collies. En ze willen altijd spelen, de hele dag door, of het nu warm is of niet.
Een fijn weekend,
Janneke

Lupineke zei

Wat leuk om die mannen zo ijverig aan het vilten te zien!! Mijn vriendin, die een viltatelier had, rolde het altijd met haar voeten! Ze zat dan heerlijk op een stoel en legde de rol vilt-in-bubbeltjesplastic op een zeil op de grond.. en rolde hem eindeloos met haar voeten heen en weer! Superrelaxed, ze keek er zelfs tevee bij ;)! Misschien een tip voor de volgende keer? Je zet de mannen op een stoel, biertje er bij.. nou ja, vul maar in!! Groetjes!!

Carin Wijnand zei

Wat goed dat je dit met ons deelt... was altijd benieuwd hoe je een grote lap gevild krijgt, dank

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...