In de afgelopen dagen heb ik heerlijke tomatenchutney gemaakt!
In de laatste uitgave van het blad 'Landleven', waar ondermeer een leuk artikel over Bep (klik) in staat, vond ik een goed recept...
Hier liggen de tomaten ingekruist te wachten op het hete water waar ze in gedompeld worden. Het verwijderen van het velletje is dan een peuleschil ;-))
Kijk maar, hier liggen ze ontveld en van de harde kern ontdaan. Nu nog even in stukjes snijden...
De andere ingrediënten staan afgewogen klaar...
Alles gaat in een grote roestvrijstalen pan, het ziet er nog niet uit en het ruikt ook niet lekker...
Na een paar uurtjes pruttelen is de massa aardig ingekookt en ruikt het kruidig en 'winters' in huis...
De brandschone potjes staan uit te dampen en klaar om gevuld te worden...
Voilà: vijf normale jampotjes en één grote. Dat blijft over van vier liter vóór het inkoken!
De deksels kunnen erop en nu verder af laten koelen en een etiketje erop plakken. Ik herinner me ineens dat mijn moeder heel vroeger jam maakte, de datum erop zette en er iets bijschreef, bijv. over de mensen die erbij waren, het weer en dergelijke...
De smaak is heerlijk kruidig en pittig! Even de pan uitlikken en dan rest nog de 'leukste' klus: de afwas!
Er zijn nog zoveel tomaten dat ik deze week ook nog ketchup ga maken.
22 opmerkingen:
Zoho.....dat ziet er wel heel erg goed uit Mienke, als het net zo smaakt als het er uit ziet!
Mmmmjammie, goed plan!
Heerlijk!
Ik heb weleens gelezen dat deksels slecht azijn kunnen verdragen! Misschien dan af en toe eens kijken hoe het met de potjes gaat?
Ik vind het zo leuk om te lezen dat er zoveel 'wintervoorraad' wordt gemaakt zo hier en daar. Geniet er maar lekker van.
groetjes, Noor
Dit ziet er verrukkelijk uit!
@Josee, 'vroeger'vulde ik de potjes tot aan de rand en zette ik de potjes na het vullen en sluiten op de kop. Dat doe ik niet meer: vullen tot 1 cm onder de rand, deksel erop draaien en niet meer op de kop, zodat azijn en deksel elkaar niet raken. Ze staan nu af te koelen en ik hoor nu steeds een 'plop' ten teken dat ze vacuum trekken!
Klinkt heerlijk! Maar hoe 'gebruik' je het eigenlijk?
groetjes! Kirsten
Het is even wat werk,maar het resultaat vergoedt dat ruimschoots--heerlijk.
De tomaten moeten hier nog kleuren.De kas is te vol geworden,ondanks terugsnoeien.
Is het gelukt met je tom.speldenkussen?
groetjes,Truus uit Drenthe
@Truus, nee ik heb nog geen ander speldenkussentje, zou vandaag bellen, maar bedacht het te laat...
Dat ziet er lekker uit ! ! !
Groetjes Hennie.
Ooooh dat lijkt mij zalig en volgens mij erg lekker bij vlees.
Groetjes
Ines
hmmm dat ziet er heerlijk uit.
yam yam yammie!! heerlijk ziet het eruit, zo leuk hé om dat van je eigen oogst te maken!!
Mmmmm dat ziet er heerlijk uit, ik ga zeer snel dit nummer van Landleven proberen te bemachtigen
Wil ik ook wel maken. Eens kijken op de markt of de tomaten al voordelig zijn. Ben dol op Chutney.
wat ziet dat er ook nog eens gezellig uit al die potjes....onze tomaten zijn nog steeds niet zover..de kerst-tomaatjes zijn al wel hier en daar rood..die zijn ook erg lekker...
Fijne dag
Heerlijk hè... 't is alsof ik het kan ruiken...
Maar dat is ook wel logisch. Een paar weken geleden is hier pruimenchutney gemaakt...
Met jullie rijke tomatenoogst zal er nog wel veel meer lekkers komen... 'k Ben erg benieuwd naar de ketchup...
Lekker. En als je het eet denk je weer aan deze dag terug.
OH Oh dat ziet er uit als veel werk, maar wel weer genieten van de winter dus...........
Hmm, heerlijk!
Ik maakte verleden jaar ook tomatenchutney. Die was zalig, maar zo te zien wel met andere ingredienten dan die van jou.
Nu heb ik pas pruimenchutney gemaakt. Alleen nog maar als restje uit de pan geproefd, de rest zit nog achter glas:-)
Maar volgens mij ook heerlijk.
Janny
dat ziet er goed uit en is leuk om te doen ook lijkt me.
en wat je zelf verbouwd hebt smaakt altijd beter als uit de winkel vind ik
geniet ervan en als je dit van de winter eet dan denk je meteen weer aan de zon die nodig was om de tomaten te laten groeien en krijg je volgens mij weer goede zin van
Wat een leuk idee van je moeder om iets bijzonders op het etiket te schrijven. Chutney is zoooo lekker. Ik heb een heel oud engels boekje ooit jaren geleden gekocht in Engeland vol met de lekkerste chutney recepten.
Een reactie posten