dinsdag 29 januari 2013

Dag mooie rooie jas...

Winter 1991, de golfoorlog in Koeweit is begonnen. Ik logeer een paar dagen bij mijn moeder omdat ik graag zelf een jas wil maken: een rode houtje-touwtje jas. We zitten in de achterkamer bij de grote tafel te tekenen, knippen en te naaien en we kijken regelmatig naar de extra journaal-uitzendingen.

De houtje-touwtje sluiting is erg leuk, maar soms niet praktisch...

...en daarom naai ik - nou ja mijn moeder zegt hoe dat moet! - er een lange rits in, zodat de jas beter sluit en warmer is!

De voering is een vrolijke flanelachtige stof met geometrische figuren.

Het maakt de jas helemaal bijzonder. Omdat de stof niet glad is hebben we in de mouwen gekozen voor gladde rode voeringstof.

Herfst 1991: we vieren een korte vakantie in Vlaanderen. Ik zit op een bankje op het strand van Oostende in mijn warme jas, nog even en de bui barst los...

Januari 2013: De jas is helemaal versleten, ik draag haar (vrouwelijke kleuren toch?) al jaren niet meer en na de zoveelste verhuizing uit de kast naar een doos weer terug in de kast, ga ik haar nu echt weg doen.
Dag mooie rooie jas!

23 opmerkingen:

Noor zei

wat heb je die jas samen met je moeder prachtig gemaakt en waarschijnlijk met heel veel plezier gedragen. Warme groet, Noor

Lida zei

Oh ja, zo hoor je afscheid te nemen van je mooie rode jas! Ik maakte een rode jas in 1969, maxi dat was toen mode en ik droeg hem jaren lang en ook mij kostte het moeite om hem weg te gooien! Prachtige voering zat erin en kun je er geen kooi kussen van maken? Zou best gaaf staan, groetjes
Lida

Anoniem zei

Jammer, zo'n mooie jas. Kan je geen tas meer maken van de voering, of zo'n bewaarbakjes als bij http://kijkdaaris.blogspot.com/2013/01/yep0.html Gerda.
Leuk stolpplooitje erin met de houtjes touwtjes knopen.
Of misschien ook niet....het is maar een idee. ;o)

Groetjes,
Marga♥

Anny zei

Het is gewoon een hel mooie jas....

Anny zei

Ja, ja, ik bedoelde dus hele....

AnitaS zei

Wat leuk je verhaal over deze mooie jas. Jammer dat hij versleten is.

marcella zei

knip je er eerst nog een mooi driehoekje uit voor een vlaggetje? ooit ga je dat nodig hebben :)

mooi eerbetoon aan de zelfgemaakte jas

Carin Wijnand zei

Vind het wel dapper als je deze jas met zo'n verhaal weg kan doen...

Ineke Hulzebos zei

Dat was een prachtige rode jas!

ria vogelzang zei

Niet een stukje stof bewaren voor in een quilt of iets anders waardoor je je dierbare herinneringen toch nog onder ogen hebt....?
Het is wel een heel speciale jas....;)
Lief, zo'n herinnering aan je mam.
Liefs van mij, Ria.

Annelies zei

Moeilijk hoor om zoiets weg te doen.

Anoniem zei

Leuk verhaal en tja, sommige dingen MOGEN gewoon niet verslijten, vind ik. Groetjes Wilma

betty prins zei

Een zelfgemaakte jas is zoveel meer dan een gewone jas. Al die herinneringen die ermee verbonden zijn. Trouwens wel een mooie rode kleur, en die houten touwtjes, zo leuk, mijn kleindochter heeft er één, zo lief staat het!
Dus misschien toch een nieuwe rode jas maken?

wilma zei

Dit lijkt precies op mijn verhaal van de rode houtje touwtje jas, alleen die van mij hangt nog in de kast en heeft ook vele verhuizingen overleeft, ook ik heb deze jas in dezelfde periode zelf gemaakt. Maar nu ga ik in maart weer verhuizen en nu tijdelijk , voor 1 jaar want ons huis wordt gesloopt en weer opgebouwd, dus heb ik al zitten denken of de jas nog mee gaat of inderdaad in de kliko verdwijnt, grappig dat ik dit bij jou lees. moest ik je even vertellen, ik heb trouwens nog geen besluit genomen, want mijn jas is nog steeds niet versleten. groeten wilma nooij

Willy zei

Mijn rode houtje touwtje jas stamt uit dezelfde tijd, alleen was die niet zelfgemaakt en is al jaren geleden weggedaan. Jouw jas is uniek en heeft een verhaal. Goed dat je de foto's hebt en de herinneringen.
Lieve groet,

Anoniem zei

ode aan een mooie rode
slim om t zo te doen ,dan kan ie weg en is toch vastgelegd

groetjes hil

kaneeltje zei

De knoop is doorgehakt.....bewaar je ook niet een klein stukje ? Als afscheid nemen moeilijk is,bewaar ik weleens een kleiner stukje aandenken en stop die in een doosje....kan ik af en toe nog eens herinneringen ophalen. Je zal veel plezier beleefd hebben met zo' n mooie jas.

baukje zei

Die voering zou ik er ook uithalen hoor. Een lekker warm kussensloop , maar daarvoor is het waarschijnlijk niet groot genoeg. Al gebruik je het maar voor een tasvoering. Dan blijft de jas toch nog bij je.

Bloem zei

Wat een mooie voeringstof!

Guusje, zei

Zo dat is bijzonder. Wat heeft die jas al veel meegemaakt en wat is hij mooi. Wat leuk dat je die samen met je mam hebt gemaakt. Ja soms moet je afscheid nemen van dingen.

josé zei

Maak er een leuke Tas van. Met de houtje touwtjes als decoratie aan de voor kant. Ik zou wel weten wat voor tas. In eucalan wassen tegen mot gaten. Volgens mij kan hier een leuke tas uit, van de voering de hengsels en de binnenkant. Rond de motgaatjes knippen, ik zie hem voor mij hij word leuk.

Ik hoop dat ik niet te laat ben, dan hij thuis nog in een zak zit.

Balsemien hij word leuk...

Ik heb een voering tas voor je die wil ik je op sturen.
Heerlijk stevig boekentas.
Die gebruik ik altijd voor mijn tassen.

Mail mij maar met je adres als je het wat lijkt.

Volgens mij een super idee.

Lieve Groetjes José

Margriet zei

Mooie rode jas. Heb in die jaren ook Zo'n soort jas gemaakt. Heb er nog restjes stof van, maar de jas is weg. Wegens ruimte gebrek ooit.
Groet Margriet

lheurebleue zei

wat een prachtige jas - en met zoveel herinneringen. dapper dat je hem weg durft te doen. maar ja, de jas leeft nu verder op je blog!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...