zaterdag 16 februari 2013

Een dagje... Zwolle!

Ik ben vandaag toch naar Zwolle vertrokken en wel voornamelijk om het boek dat Berthi Smith-Sanders (klik) geschreven heeft te bekijken en te kopen. Dit was de kans om een gesigneerd exemplaar te bemachtigen en even kort met haar te praten. Wat een mooi boek heeft Berthi afgeleverd, ben er meteen in gaan lezen toen ik thuiskwam! Prachtig hoe de geschiedenis van het Burgerweeshuis in het boek beschreven wordt, compleet met afbeeldingen van bestuurders uit lang vervlogen tijden en ingrediënten voor 500 liter van een 'economische soep'...

Bij mij in de boekenkast staat 'Jetje uit het huis' van Rie van Rossum (klik). Het boek gaat over Jetje, een meisje dat in een weeshuis woont...

Hier zie je een prentenbriefkaart van een foto uit 1904 van het Burgerweeshuis, afgebeeld in het boek van Berthi...

En hier de ingang van het weeshuis van Jetje...

Voordat Berthi aan de beschrijvingen van de merk- en stoplappen begint schrijft ze over de kleding die de weeskinderen moeten dragen. Daardoor zijn de kinderen overal herkenbaar als weeskinderen. De bemoeienis van de Koning met de kleuren wordt prachtig beschreven...
In het boek van Jetje krijgt ze voor het eerst een eigen jurk van gebloemde stof als ze met een vriendinnetje mee met vakantie mag. Daarvoor droeg Jetje altijd de voorgeschreven kleding van het huis. 'Jetje uit het huis' verscheen voor het eerst in 1935.
Hier houdt iedere vergelijking met het boek van Berthi op. Ik ga zometeen verder lezen en kijken. Het is een prachtig tijdsdocument en ik ben er heel erg blij mee.
Morgen laat ik zien wat me verder bezighield op de beurs...

15 opmerkingen:

Annelies zei

Wat leuk dat je in Zwolle bent geweest. Ik heb het boek van Berthi per post besteld, dus moet nog even wachten.

Janneke zei

Wat is het toch altijd heerlijk dat gesnuffel in boeken. En als je dan een boek koopt, wat je ook nog eens met een ander oud boek kan vergelijken en dan lekker lezen.
Veel leesplezier!
Janneke

Janneke zei

Wat is het toch altijd heerlijk dat gesnuffel in boeken. En als je dan een boek koopt, wat je ook nog eens met een ander oud boek kan vergelijken en dan lekker lezen.
Veel leesplezier!
Janneke

Ineke Hulzebos zei

Wat leuk dat je toch bent gegaan, vel plezier met je boek!
Fijne zondag

Margriet zei

Hoi Mienke,
Toch maar gegaan en geen spijt zeker. Ik heb het boek van Berthi ook. Ziet er prachtig uit. En wat toevallig dat boek van Rie van Rossum. Ben benieuwd naar de rest van je bezoek aan Zwolle. Ik zal morgen een verslagje maken.
Fijne zondag,
Groet Margriet

berthi zei

Wat ontzettend leuk om bij je te lezen over een kinderboek dat bij mij nog onbekend was. Ik ga op zoek hiernaar. Ook geweldig om je enthousiate reactie te lezen over mijn boek! Een fijne zondag.

GRANNY'S HOUSE zei

Leuk dat je toch bent gegaan en zo te lezen was het de moeite meer dan waard.

Groetjes
Ines

Martine zei

Ik lig ook achter de brievenbus voor Berthi's boek.
Heel benieuwd .

Jeanny zei

Goed van je dat je bent gegaan.
Fijne zondag.

Anoniem zei

Zo zie je maar dat het de moeite waard was! Ben ook al bezig met het boek en het is leuk om al die bijzonderheden te lezen.
Leuk dat je het boek van Rie v Rossum hebt-het boek ooit in een grijs verleden gelezen.
En nu ben ik nieuwsgierig naar jouw aankopen!
veel leesplezier en gezellige zondag
groetjes,Truus uit Drenthe

AnitaS zei

Wat een mooi boek lijkt me dat. Veel plezier met lezen.

Lupineke zei

Leuk dat je toch gegaan bent Mienke!! Ik ken het boekje van Jetje niet, maar ben wel ontzettend benieuwd naar Berthis's boek! Ik hoor en zie veel positieve reacties erop, dat maakt me erg nieuwsgierig! Fijne zondag!!

Willy zei

Nu heb je ook al mooi dit boek in huis, ik moet er nog even op wachten.
Fijne zondag,

betty prins zei

Ik moet ook nog even wachten, maar kijk er nu al naar uit!
Wat zijn die oude boeken ook leuk om te lezen, ik heb er hier ook een aantal, echte tranentrekkers...

Anoniem zei

leuk!!!!! ik heb t meteen besteld via boekwinkeltjes .nl en op berthi's boek wacht ik ongeduldig ,t komt na de3beurs met de post ......groetjes hilly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...