zaterdag 7 december 2013

Ode aan een oude dame...

Sinds kort ben ik in het rijke bezit van drie naaimachines... Nou eigenlijk moet ik zeggen dat ik sinds heel kort weer wéét dat ik drie naaimachines heb. Hoe dat kan?
Ik heb sinds een aantal jaren een bijna geruisloos snorrende Bernina die heel veel kan en veel knopjes en tip-toetsen heeft, en er mooi strak in haar jonge velletje bijstaat.
Ik heb net een oude Vesta handnaaimachine geërfd. Toen DH dat zag zei hij dat er op de zolder in de schuur ook nog een oude naaimachine stond. Huh...?
Nu heb ik in 1981 een oude electrische loodzware naaimachine gekregen op een school waar ik stage liep en ik begrijp nu heel goed dat ze die niet langer wilden houden ;-)
Maar die heb ik toch al lang naar de stort gebracht laten brengen?!

Veel mensen roemen mijn fantastische geheugen, maar ik moet eerlijk zeggen dat er geen belletje ging rinkelen en ik pas iets van "Oh ja..." mompelde, toen DH met een grijze koffer van de zolder in de schuur naar beneden kwam. Na een vochtig doekje is de koffer weer bruin!

En in die koffer zit een oude naaimachine, die DH ooit eens op de kop getikt heeft. Vaag begint het me weer te dagen... Mijn quilthartje klopte toen vast nog niet, anders had ik het zeker geweten... Maar kijk eens wat mooi! Ik zit nu naast het oude machientje - in een lucht die je kunt omschrijven als oud-muf-schuur-ijzer-kou - te genieten!

Wat een prachtige zijkant. Kom daar eens om bij mijn moderne Bernina, die kan hier toch niet tegenop qua uitstraling. Deze oude dame is beeldschoon, ook al bladdert hier en daar haar verfvelletje een heel klein beetje...

Overal vind ik mooie bloemmotieven. Een klein onderzoekje op internet leert dat mijn oude machientje uit 1914 stamt, bijna antiek dus!

Eerst ga ik op zoek naar ronde vormen, maar zie eens het prachtige slanke spoelhuis?!

Onder de naaimachine, in de houten bak vind ik een krant uit 1938 met de beursberichten en ander nieuws...

Ook een paar extra spoeltjes ontbreken niet...

Ik blijf maar aaien en draaien, alles doet het goed. Alleen weet ik niet hoe de draad er helemaal doorheen geleid moet worden en ook niet hoe het spoeltje erin en eruit moet en hoe je het spoeltje kunt opwinden met garen. Ja, oké, met de hand, maar er zal vast een andere manier zijn.
Ik verbaas me over de stand van de techniek en vraag me af wie er in 1914 in de jaren van WO I en later achter de naaimachine heeft gezeten...
Gelukkig had ik voor deze hernieuwde kennismaking al een mooi logeeradres voor de Vesta gevonden, anders werd het wel veel met drie van die mooie dames!

18 opmerkingen:

marcella zei

prachtig die oude machientjes. En ze stikken vaak nog mooi en regelmatig ook, veel plezier met je oude nieuwe aanwinst

Francis Gortmaker zei

Hallo, keuk zo'n oude Singer. Hier is een Engelse handleiding, ook over het spoeltje opwinden! Hoeft echt niet met de hand ;)
http://www.a1sewingmachine.com/manuals/127-128-3.pdf
Groetjes! Francis.

Balsemien zei

@Francis Gortmaker, dankjewel voor je linkje. DH was er al heel blij mee, had al een beetje ontdekt hoe een en ander werkt, maar nu gaat hij het eens goed lezen en bekijken!
Ook dank voor de informatie die ik via jouw site gevonden heb!

Joanne zei

Hallo!
Leuk! een oud Singer!
Op YouTube staat veel informatie!
http://www.youtube.com/watch?v=c4PhAT--SKM
en
http://www.youtube.com/watch?v=bidpJsAzc2A
en zij heeft een leuk blog!
http://www.lizzielenard-vintagesewing.blogspot.co.uk/
Veel plezier!
groetjes,
Joanne
Teatime Gardening

kaneeltje zei

Zo'n mooie Singer heb ik niet maar ik heb nog wel een oude handnaaimachine van mijn Oma die hetzelfde spoelhuis heeft. Hoop dat je wat aan de engelse handleiding hebt ! Mijn nicht heeft van mijn andere Oma net zo' n mooie singer als jou geeerfd met zo' n prachtig smeedijzeren onderstel ( als ze hem nog heeft .......)

Anoniem zei

Hi hi, zo heb je ineens meer dan je dacht ;) Wat een juweeltje Mienke, echt prachtig!! Als hij eenmaal aan de gang is lijkt me dat echt genieten! Zelf hoop ik ook ooit de oude handnaaimachine van mijn oma te erven, daar naaide ik vroeger als meisje al op bij haar thuis.. Fijne zondag!!

Jeanny zei

Wat een schitterend naaimachientje is dit.
Veel plezier ermee.
Fijne zondag

Elizabeth zei

Prachtige machine! Wat leuk om zo'n schat te vinden...
Ik heb zelf ook een Singertje, een oudje en heb destijds gezocht naar een handleiding. Op deze site staan allemaal nederlandse handleidingen; het is even zoeken, maar je vindt hem vast wel!
http://www.gerrijts.nl/gebruiksaanwijzing_naaimach_rs.htm#S
Wist je dat de spoeltjes nog steeds te verkrijgen zijn in de speciaalzaak?
Veel plezier met je machine!

GRANNY'S HOUSE zei

Wat leuk Mienke, ik heb er ook drie, alle drie handmachines, van mijn oma, moeder en schoonmoeder, ze staan bovenop de kast te pronken.

Groetjes
Ines

Martine zei

Via google kwam ik je mooie foto's tegen van de border collies met de schapen in de sneeuw.
Ik wilde je vragen of ik een foto mag gebruiken op mijn blog als kerstwens.
wij hebben zelf ook 2 borders maar niet werkend met schapen.
Zal uiteraard de bron vermelden.
hoor het graag van je.
Mooi zo'n oude singer staat er hier ook één op zolder.
groetjes Martine

Martine zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Sis Voorn zei

Doe mij maar zo een zolder ;-)
Geweldige vondst ....

Anoniem zei

Leuk zo'n oud machientje en dat nog alles werkt ook!
Heb ook ooit op een handnaaimachine naaien geleerd-geen succes als je linkshandig bent!
Heel veel plezier met deze 99jarige dame.
groetjes,Truus uit Drenthe

Monica zei

Wat geweldig leuk dat jij zo ineens in het bezit bent van drie 'oudjes'.
Ik kan ze ook niet weg doen, maar gebruik ze eigenlijk nooit om dezelfde reden dat ik niet weet hoe te spoelen en in te rijgen, maar n.a.v. de andere reacties bij jou zal ik het ook eens gaan opzoeken. geniet maar van die leukerds

Rian, zei

Mooi hè, die oude machientjes. Wat een werk werd daarvan gemaakt. Kunstig gewoon. Ik heb er ook een, maar helaas geen plaats om hem startklaar te laten staan. Ik naai er dus (helaas) niet op, maar hij stikt wel erg netjes.
Groetjes en veel plezier ermee.
Rian

Anoniem zei

Precies zo' n machine staat hier op zolder. Mijn moeder kocht hem tweedehands net na de oorlog. Ze heft er jaren alle op gemaakt. En nooit een andere machine gehad. Hij maakt inderdaad een perfecte steek. Anny van rafels en rozen.

Lida zei

Ik heb een oude trapnaaimachine en ook die bladderde een beetje, DH heeft hem voorzichtig heel licht opgeschuurd en nu wacht het op een likje lak en een nieuwe riem (ligt te wachten in een zakje) maar dan heb je wel een prachtig machientje! Mocht je nog onderdelen nodig hebben ik heb een hele zak geërfd! Groetjes
Lida

lheurebleue zei

he, ik heb dezelfde singernaaimachine! komt nog van mijn oma. ik heb er de eerste babykleertjes mee gemaakt.
maar nu ben ik ook hele blij met mijn superdeluxe bernina!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...