woensdag 4 maart 2009

De kip of het ei...

Gistermorgen had ik net het leuke logje over kippetjes gelezen bij Supergoof (klik), toen DH binnenkwam en mij blij het kleine eitje liet zien. Het is een eerste eitje van de kuikentjes van vorig jaar. Het andere ei is een 'gewoon' ei van een oudere kip. Heerlijk dat de kippen weer leggen en dat we weer zelf eieren hebben: het begin van het voorjaar!

En dit is een moeder met haar kleintjes vorig jaar zomer. Een van de hummels, een lummel alweer, heeft nu een eitje gelegd, gaaf hè?

Het eitje past niet in het eierrekje dat boven het aanrecht staat, de gaten zijn te groot!

Wil je nog wat meer weten over onze kippen... De haan is echt 't mannetje, stoer en sterk loopt ie voor de dames uit en zij hebben maar te volgen...
De kippen horen bij het ras van de 'Groninger meeuw' (klik) een oud-hollands kippenras. Al jaren hebben we deze kipjes die mooie kleine witte eitjes leggen. 's Zomers lopen ze buiten in de wei en 's avonds gaan ze zelf in het hok.

Helaas zijn er nog steeds geen nieuwe lammetjes geboren. De andere lammetjes groeien goed. Vaak hebben ze in de namiddag even speelkwartier. Dan drommen ze samen (hangjeugd) en dartelen. Op de eerste foto kun je goed de tweelingen zien, die zoeken elkaar weer op! De donkerbruine (effen en gevlekt) lammetjes, dat zijn de oudste twee. Rechts op die foto zie je de lichtbruin met witte tweeling, dat zijn de lammetjes van de bevallingsfoto's. Zie je ook die witte knoeperd middenin? Dat is een eenling, die groeien altijd heel hard. Er is risico op plotselinge sterfte onder grote lammeren, dat heet het bloed (klik). Hopelijk maken we dat dit voorjaar niet mee.

De tweede foto is niet helemaal scherp, maar ja die lammetjes staan ook niet stil... Hier kun je goed het gedartel zien!

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...