donderdag 12 maart 2009

Boekenweek...

Deze week is het boekenweek (klik). Deze week staan dieren in de literatuur centraal. Het boekenweekgeschenk is geschreven door Tim Krabbé (klik). Later deze week een logje over het boekenweekgeschenk.
Passend bij de dieren in de boekenweek zijn mijn boekenleggers. De slang is afkomstig uit een leuk winkeltje in Deventer, de libel kocht ik vorig jaar tijdens een bezoek aan het Kröller-Muller museum op De Hoge Veluwe.
Tussen de twee dierenboekenleggers staat een beroemde Nederlandse dame. Weten jullie wie het is?

Drie prachtige boeken met daarin de boekenleggers/bladwijzers. Ze hebben overigens niets met dieren te maken, deze boeken...

 
Jan Siebelink (klik) Verdwaald gezin
Jan Siebelink - al jaren favoriet - is wat mij betreft een meester in het schrijven van romans waarin iets onheilspellends op de loer ligt. Dit boek gaat over een gezin bestaande uit vader, moeder en dochter. Het verhaal volgt de belevenissen vanuit de drie hoofdpersonen en speelt zich af in de jaren vijftig.


Philippe Claudel (klik) Grijze zielen
Een detective-achtige roman, waarin de nooit opgehelderde moord in 1917 op een meisje van 10 centraal staat vanuit de visie van een oud-politieman. De zinnen die Claudel gebruikt om de sfeer te beschrijven zijn prachtig en poëtisch! "De zon was weggedoken in een jas van mist, die meer en meer verwaaide..." Het knappe in de roman is dat je als lezer voortdurend op het verkeerde been gezet wordt en je niet meer weet voor wie je sympathie kunt voelen.


Janne IJmker (klik) Achtendertig nachten
Deze roman gaat over de moord die Elsjen Roelofs in 1776 beging: ze vergiftigde haar man Jan Alberts. Het verhaal speelt in Drenthe en is echt gebeurd. Elsjen Roelofs is gevangengenomen en ter dood veroordeeld en gebracht. Tijdens haar gevangenschap kijkt ze terug op haar leven. Janne IJmker heeft de realiteit zo nauwgezet mogelijk gevolgd en veel aan historisch onderzoek gedaan voordat ze het boek schreef.Update: En toen werd ik wakker... Soms kan een mens er met het hoofd niet bij zijn, kijk maar! Waar ben ik gisteravond de hele tijd mee bezig geweest?
De dame die ik bedoelde is Mata Hari (klik).

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...