zaterdag 25 februari 2012

At Home...

Boven in de schuur hebben we een nestkast voor een kerkuil geplaatst... Ieder jaar is er een gevecht tussen de kauwtjes en de kerkuil wie er in de kast mag nestelen. Ook dit jaar is het raak. 's Avonds hoor je de uil krijsen (klik) en vlak boven ons hoofd op de serre neerstrijken....

De kauwtjes zitten voor de opening, tenminste overdag... 's Avonds kijkt de uil vanuit het 'oelegat' uit over zijn gebied. DH wil de nestkast verder van de opening afzetten en een verbindingsbuis maken. Hierdoor wordt het in het nest zelf donker, iets dat de uil wel, en de kauw niet prettig vindt. We zullen zien wie de sterkste blijkt te zijn. Een nest met kerkuilen lijkt ons wel erg leuk!

In de keuken hangt deze houtsnede van Siemen Dijkstra (klik), een van mijn lievelings kunstenaars. Het is een ode aan de kerkuil die zich al sinds de bouw van ons huis in 1998 's avonds laat horen. Soms hebben we het geluk een glimp van hem op te vangen in de vlucht, soms zie je de uil in het gat zitten met zijn bijzondere hoofd...

In de muziek komt de uil ook terug. Deze lp van Gerry Rafferty stamt uit 1979 en kreeg ik van mijn toenmalige lief. Het nummer 'Night Owl' (klik) vind ik nog steeds mooi, evenals de meeste andere nummers die erop staan.

Deze week maakte ik ook weer een huisje, een groen huisje met voorjaarskleuren...

...en voorjaarsstofjes... Dit is een Japans stofje gekocht bij Petra Prins

In de wei is het al volop voorjaar er zijn inmiddels al bijna 30 lammetjes geboren! Het gaat gelukkig erg goed en van het virus hebben we hier geen last. Wat een prachtig staatsieportret vind je niet? Vooral van die heerlijke eigenwijze uitstaande oortjes kan ik enorm genieten...

Vanuit de keuken is dit onze blik op de kraamkamer. De verrekijker ligt onder handbereik, zodat de moeders niet (onnodig) gestoord worden tijdens de bevalling. En dat is een groot voordeel van het Drents Heideschaap: het is een zelfredzaam sober ras en daar houden we van!
Binnenkort een fotoreportage over de lammetjes!

18 opmerkingen:

bep zei

Wat heb je toch een heerlijk rustig blok,je hebt vast bepaalde krachten,ik word helemaal rustig van je prachtige foto's en verhaal, gezellig weekend, Bep

Bloem zei

Ik dacht altijd dat lammetjes heel wollig aanvoelden.. totdat ik er één in de handen kreeg. Best stug dus. Kan volgens mij ook niet anders als het moet beschermen tegen weer en wind. Ik zie uit naar je lammetjesfoto's.

AnitaS zei

Wat een fijn blogje heb je weer geschreven. Mooi huisje heb je gemaakt.

soyee zei

Zoveel lammetjes al? Gelukkig gaat het goed.
Een wijze uil en een mooi huisje.

quilting Jeannet zei

Leuk verhaal weer Mienke, mijn zoontje is jaloers op je kerkuil, dat zouden we hier ook wel willen maar helaas, de nestkast voor de steenuil blijft leeg.

Anny zei

Wat een lief huisje met dat boompje. En wat fijn dat het virus jullie tot nu toe geen partgen heeft gespeeld. Het is toch wel vreselijk zoals het de afgelopen jaren is. Ik had een duifje die een nest wilde maken tussen de dakgoot en bovenop de kap van een zonnescherm... dat lukte natuurlijk niet. Maar verleden jaar was het ook al zo... en dan vind ik al die strootjes op de grond voor de keukendeur zo zieleig voor het beest!

Wieke van Keulen zei

Wat een heerlijk blogje heb jij toch. Er straalt iets heel gezelligs op mij af en ook iets rustigs; "we zien wel wie het het langste volhoudt". Gaaf vind ik dat. En de verdere foto's en verhalen zijn ook zo top. Dank voor het delen.

Annelein zei

Dat er al weer lammetjes zijn... Vanmorgen vloten hier de vogels ook vrolijker en met meer dan anders... Zal het voorjaar er dan toch aankomen?

Mienke, ik heb je prive gemaild... 'k Hoor graag wat je er van vindt

Lieve groeten,
Willeke

klarakapucine zei

Hoewel uilen een stuk interessanter zijn dan kauwen is het ook jammer om ze in hun ambitie, om leuk te wonen, te ontmoedigen. Is er een alternatiefje voor ze in de buurt?

klarakapucine zei

om alvast in de stemming te komen voor de uilen-kindjes :

http://blog.amyatlas.com/2012/02/its-a-hoot-guest-dessert-feature

Lida zei

Oh leuk, daar kijk ik al naar uit, want dit jaar heb je nog maar weinig lammetjes logjes geschreven! Wat een gave foto van moeder en kind! En je bouwt nog steeds zie ik, lief huisje van heel mooie stofjes, groetjes
Lida

kaneeltje zei

Kauwen zie je genoeg,maar en kerkuil is specialer,ben benieuwd of de verbouwing helpt...Toen ik hier net woonde had ik nog weleens kleinere uiltjes op mijn vuilnisbak zitten (ik denk een steenuil),prachtig.Maar toen de oude boederij aan de overkant gesloopt werd, zijn zij ook verdwenen,jammer !Wat een heerlijk lentehuisje maakte je weer !'k Kreeg gisteren de tuinkriebels maar had een ander karweitje af te maken.

Ria zei

Wat heb je toch weer een gave dingen op je blog staan. Hier door weet dat de lente in aantocht is.
Fijne zondag, Ria

Janny zei

Ja, het lijkt me ook leuk een uil in de tuin te hebben. Maar die zien we hier jammer genoeg nooit. Alle andere vogels komen in onze bostuin wel, maar uilen vinden het hier klaarblijkelijk niets. Wel zijn er overal weer tekenen van nestbouw op de vreemdste plaatsen te vinden.
Janny

lheurebleue zei

een uil als medebewoner, da's wel heel speciaal. ik zag vandaag een rode specht in ons stadstuintje.

Lupineke zei

Wat een mooi logje Mienke, hier hou ik zo van!! En wat ben ik blij, dat het virus jullie schapen voorbij gaat, je moet er niet aan denken! Leuk dat Gerry Raferty ook voorbij komt, jeugdsentiment, ha ha! Fijne avond nog, en lieve groet!

marijna zei

Wat hebben jullie alweer veel lammetjes! Gestadig wordt er door jou aan de huisjes gewerkt. Knap om dit vol te houden elke dag.

Hilde zei

Moeilijk om te kiezen tussen de uil en de kauw... ik hou van hun geroep, 's nachts een uil horen geeft me een veilig gevoel.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...