zondag 4 maart 2012

Een goed begin...

...is het halve werk! Dit is trouwens de titelpagina van 'Begin!', een uitgave van Happinez, een mooi bladerboek dat momenteel in de keuken ligt.
Over begin gesproken, iemand heeft in mijn poësie-album dit versje geschreven:
Begin de dag met een dansje
Begin de dag met een lach
Wie vrolijk kijkt in de morgen
Die lacht de hele dag...

Meestal kijk ik niet zo heel vrolijk 's ochtends vroeg als de dag voor mij begint. En lachen is er ook niet altijd bij. Het klaart al op als ik de sinaasappelpers hoor of zelf sinaasappels sta te persen. Iedere dag - nou ja bijna - drinken we vers sap. Met een puberzoon in huis weet je dat hij in elk geval die vitaminen meteen binnen heeft...
Laten er nou gisteren bij Appie bloedsinaasappelen (klik) liggen!

Daarom blijven deze oranje jongens en meisjes in het net...

Vroeger zag je bloedsinaasappels veel vaker. Als kind vond ik ze maar raar en natuurlijk minder lekker dan een gewone. Een sinaasappel was zeker geen dagelijkse kost, we kregen er altijd een van de Zondagschool met kerst, samen met een boekje van W.G. van der Hulst (klik) of van An Rutgers van der Loeff-Basenau (klik). Een sinaasappel mee naar school mocht nooit: mijn moeder vond dat geklieder niets waard. En jammer dat ik dat vond, want met zo'n sinaasappelschil die overbleef als de sinaasappel in vier parten gesneden was, daar kon je nog wel iets leuks mee doen: in je mond ermee en grijnzen, tandjes eruit snijden, etc... Heb ik later allemaal ingehaald ;-))
Terug naar de bloedsinaasappel... Toen ik aan DS vroeg hoe een bloedsinaasappel er van binnen uit zou zien, dacht hij ongeveer zoals een donkerroze grapefruit. Hij was verbaasd toen hij dit zag...


Het sap heeft wel een mooie egale kleur, mmmmmmmmmmmmmm....! Het testpanel vond de smaak wel wat vlakker dan van een gewone sinaasappel...

18 opmerkingen:

Lida zei

Heerlijk hè, dat glas heerlijk ruikend sap 's morgens, daar kom ik dus mijn bed voor uit! Fijne dag
Lida

Else zei

Oh heerlijk zo beginnen wij hier ook! Moest fff bijlezen en zag huisjes voorbij komen LIEF, en dan staat er ook nog een reisje op de agenda heerlijk! Hele fijne dag, knuffel Else

quilting Jeannet zei

Dat versje ga ik me ook maar eens eigen maken......of beter gezegd, ophangen in de keuken...het boek ligt er al dus het BEGIN is er!

GRANNY'S HOUSE zei

Wat een zalig sapje heb je geperst, ik vond de bloedsinaasappelen juist veel lekkerder.
Ik heb het boekje "Van drie domme zusjes" van hem helemaal stuk gelezen.

Groetjes
Ines

Wieke van Keulen zei

Dat kreeg ik vroeger ook met kerst. Grappig hoor. En die boekjes van Van der Hulst. Enig vond ik ze vroeger, maar als mijn moeder ze voor de kinderen voorleest, denk ik wel eens niet meer van deze tijd. Maar mijn zoon vindt ze weer geweldig. Ik heb eigenlijk ook al tijden geen bloedsinaasappel meer gegeten (gedronken). Ga toch maar eens op zoek. Fijne week, Wieke

Dorothé zei

Op zoek naar iets heel anders kwam ik gisten ook mijn albums tegen en toen dacht ik nog: "daar ga ik een blogje over schrijven". Wat een wijsheden kregen we toch al met de paplepel ingegoten. Wij beginnen ook iedere dag met vers sap (al 25 jaar), een beter begin van de dag is niet denkbaar.

kaneeltje zei

Het versje uit je poesiealbum is iedere doordeweekse dag te horen op 3FM om 7.30 uur, Giel Beelen belt dan iemand op en die moet het dan zingen.Het is een aanstekelijk wijsje en maakt mij altijd vrolijk. Al ben ik er op dit moment eerder uit omdat we een pup in huis hebben....
We hadden het er pas over dat je bloedsinasappels zo weinig ziet, dus snel naar de AH.

Hilde zei

Een goeie morgen maakt de ganse dag vrolijker.
Het versje heb ik al genoteerd, mooi!

Anoniem zei

Op de boerenmarkt volop te verkrijgen en dan echt rood hé.
je kunt er mooi roze/rood glazuur mee maken.

Janny zei

Jaaa, dat dagelijkse glaasje is voor mij ook héél belangrijk!
En ik ben het met je testpanel eens: ik had heel wat van het bloedsinasappelsap verwacht, maar het stelde me wel wat teleur. Vond de smaak echt minder dan van mijn gewone oranje glaasje!
Liefs,
Janny

Anny zei

Ja, een sinaasapple met Kerst en een koekje met een suikerglazuur randje... heerlijk!Ik ruik het nog!

Guusje, zei

Heerlijk hoor zo'n lekker vers glas sinaasappelsap en ja met die schillen kun je zoveel leuke dingen doen.

Anoniem zei

Bloedsinaasappels waren bij ons "jarige sinaasappels". We vonden dat erg interessant, maar de smaak was minder lekker dan de gewone.
Laatst heb ik eens al mijn kinderboeken opnieuw gelezen, inderdaad W.G. vd Hulst van de zondagschool en nog veel anderen.Leuk om te doen, je hele jeugd trekt aan je voorbij!
Ik geniet van je Blog.
Gr. Mia

Joyce zei

Brrrr...... sinasappelsap op je nuchtere maag.... en dan ook nog van die bloederige...;o))
Was weer veel te lang niet hier geweest, heb genoten van huisjes maar natuurlijk ook van de hondjes!!

Roelien zei

Wat heerlijk omde dag zo te beginnen! Bloedsinaasappels doen mij ook aan vroeger denken, ik zie ze nu noiit meer. Bij appie dus?

Lupineke zei

Leuk die herinneringen aan de sinaasappel met Kerstmis en het boekje van 'van de Hulst'... alsof ik mijn eigen jeugd teruglas ;)! Ik heb tegenwoordig mijn eigen makkelijke variant van de zelfgeperste sinaasappels, een heerlijke tropische bio sap met o.a. heel veel sinaasappel erin. Dus helaas is de pers hier van het aanrecht verdwenen...!

Balsemien zei

Test voor de woordverificatie...

staart zei

Ik vind bloedsinaasappels eeeerrrrrgggg lekker

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...