donderdag 21 februari 2013

Gastblog door Hanske...

Afgelopen zaterdag kon ik de Handwerkbeurs niet verlaten zonder de stoffen van Margret Behrends Kohl, ik maakte er melding van in een logje. Ik ontving hierop zo'n leuke reactie van Hanske dat ik haar gevraagd heb een gastblogje te schrijven...

"Tijdens de OEQC in Veldhoven 2010 kon ik de handgeverfde en handbedrukte linnen stoffen van Margret ook al niet weerstaan. Wist meteen hoe mijn quilt zou moeten worden. Als quiltpatroon wilde ik één grote bloem. De doos met 33 verschillende lapjes van elk 24 x 24 cm groot was echter een juweeltje om eerst maar eens een poosje naar te kijken. Zonde om zulke lapjes te versnijden. Dat heb ik dan ook niet gedaan!

Ben eerst op zoek gegaan naar een bijpassende stof voor de achterkant. Wilde graag een afwijkende stof in plaats van hetzelfde linnen. Een reisje naar de winkel van Petra Prins (klik) in Zutphen is voor mij altijd een feest, daar moest ik toch iets kunnen vinden. En jawel... de keus viel op Emigrant Trail (klik) van Windham Fabrics in donker blauwgroen met een piepklein bloemetje. Dat was twee vliegen in één klap, want nu was het voor mij ook duidelijk welke bloem ik als quiltpatroon zou gebruiken...

Eén zo'n bloemetje heb ik getransformeerd naar één quiltgroot bloempatroon voor de quilt van 110 x 132 cm (5 x 6 blokken). 
Op de Handwerkbeurs in Zwolle ontmoette ik Margret weer en toen bleek dat zij met hetzelfde probleem worstelde dat ik inmiddels had opgelost: hoe het grote quiltpatroon overbrengen op de stof zonder gebruik te maken van potloden of andere stiften die eventueel de stoffen kunnen aantasten, en zonder de quilt te willen wassen. 
Voor diegenen die ook eens zoiets willen uitvoeren zal ik uitleggen hoe ik het heb gedaan. Na heel wat hoofdbrekens bleek het uiteindelijk vrij eenvoudig: het bloemetje van ongeveer 2 x 2 cm in een raster van blokjes (5 x 6 blokjes in mijn geval) tekenen op 10 % van de uiteindelijke grootte van de quilt.
Aan de hand van deze kleine weergave kun je het patroon op ware grootte tekenen op patronenpapier door gebruik te maken van weer een raster van 5 x 6 blokken. De lijnen eventueel een beetje corrigeren zodat ze vloeiend verlopen en de rondingen een goede 'spanning' hebben. Dit patroon op de quilt spelden en zoals bij het maken van kleding met grote lussen doorslaan met rijggaren, daarbij alle quiltlijnen volgen. Voorzichtig het papier optillen en de lussen doorknippen. Zo heb je dan een patroon van stukjes rijggaren. Hoe simpel kan het uiteindelijk zijn!
Ik heb het quiltpatroon hier en daar een beetje aangepast omdat een grote bloem toch anders oogt en er moest beweging in blijven, zie bijvoorbeeld het hart van de bloem...

Voor het quilten is een dikker garen erg mooi en 'big-stitch-quilting' een geschikte techniek. Ik heb hiervoor gemêleerd Valdani (klik) garen dikte nr. 12 gebruikt, dat ook bij Petra Prins te koop is.

Het is even wennen om met 'big-stitch-quilting' toch regelmatige steken te quilten, vooral omdat de linnen stoffen verschillen in dikte en weefdichtheid, maar het resultaat ziet er dan na wat oefenen zo uit.


Zo blijken traditionele katoenen en hedendaagse linnen stoffen heel goed in één quilt te combineren te zijn!
Hopelijk is dit blogje een stimulans voor quilters om deze mooie en bijzondere stoffen van Margret Behrends Kohl ook eens aan te schaffen en te verwerken tot een quilt. Ik ben benieuwd of er nog meer mensen zijn die met deze stoffen hebben gewerkt en wat hun resultaat is..."

Wat een mooie quilt maakte Hanske met de stoffen en wat komen de motieven die Margret op de stof drukte zo mooi uit. Hanske, dankjewel voor het schrijven van deze gastblog tevens tutorial!
De tekst en foto's in deze gastblog zijn van Hanske.

14 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat ziet er prachtig uit! Goed opgelost ook. Het lijkt wel een beetje op doorslaan bij naaipatronen.Lekker van de quilt genieten.

Annelies zei

Hanske ik heb je quilt in Zutphen in het echt gezien. Heel erg mooi !

Made by Meet zei

In één woord *G*E*W*E*L*D*I*G* !
Fijne avond, groetjes Meta

Guusje, zei

O wat is dit mooi, een prachtig patroon.

Grit zei

Das ist wunderschön.
Liebe Grüße Grit

Sis Voorn zei

Geweldig !!!
Leuk quiltwerk, goed idee .... ;-)

Anoniem zei

Wat een mooie oplosing om zo met deze stoffen een quilt te maken-eenvoudig en prachtig.
Bedankt voor deze gastblog en inspiratie.
gezellige avond
groetjes,Truus uit Drenthe

Rian, zei

Over inspiratie gesproken... Prachtig in zijn eenvoud. Quiltwerk schitterend, zo over de hele quilt. Veel mensen vinden blauw een koele kleur, maar wat kan het toch mooi zijn.

Annie Kingma.Bonnema zei

Mooi quilt.
Groetnis Annie

GRANNY'S HOUSE zei

Wow, in een woord SCHITTEREND!!!

Groetjes
Ines

Lupineke zei

Schitterend, hier krijg je zoveel inspiratie van!! Complimenten aan Hanske!!

Toos zei

Het ei van Columbus. Wat een geniaal idee om het door te slaan. Lijkt mij ook ideaal voor donkere stoffen. Hoe simpel kan het zijn. Dank je wel.

Anny zei

Wat een prachtige stoffen zijn het toch. Een goed idee om ze niet te verknippen!

Ineke Hulzebos zei

Wow, wat is dit mooi geworden en wat een leuke oplossing van het "probleem".

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...