woensdag 13 februari 2013

Tandartsangst...

Angst kan rare dingen met een mens doen... Ben ik in het dagelijks leven een redelijk normaal functionerend wezen, als ik naar de tandarts moet dan krijg ik bibberende benen, tintelende tenen en denk ik er ineens hard over om maar een kunstgebit te nemen, dan hoef ik nooit meer...
Het maken van de afspraak levert al hartkloppingen op en lekker slapen voorafgaand aan het bezoek, nou dat kan ik wel op mijn buik schrijven. Is het echt zo erg? Ja, het is echt zo erg!
Eén voordeel, ik heb vannacht wel een boek uitgelezen: Het diner van Herman Koch (klik), wellicht beter bekend van zijn columns of Jiskefet (klik). Een bloedstollend verhaal: mensen met een keurige buitenkant en ambitie alom en er wordt van alles duidelijk naarmate het boek vordert, maar van de keurigheid blijft niet zo heel veel meer overeind...
Niet echt geschikt om bij in slaap te vallen, maar ja dat lukte toch al niet. Een boek dat je ook aan het denken zet over grenzen die pubers over kunnen gaan en de consequenties daarvan. Een psychologische thriller zei iemand...

Maar goed, vandaag dus met knikkende knieën naar de tandarts. Ik werd niet opgewacht door een grijze man met witte jas en *bling* gouden tand in de mond en zo'n tang in zijn handen, maar door een allervriendelijkste jongedame in een wit pak. Dat maakt de schaamte over de angst alleen maar groter: bij zo'n enge kerel heb je tenminste een reden om bang te zijn!
En nu moet ik een kroon! Net nu ik afstand ga doen van koninginnedag - ik ben op 30 april jarig - ga ik een kroon aangemeten krijgen. Dat doet zeer, vooral ook in de portemonnee heb ik begrepen...

Enigszins opgelucht, omdat het hak- en breekwerk op een later tijdstip plaats gaat vinden, ging ik rechtstreeks naar huis. Ja, je leest het goed: rechtstreeks... Ik heb nog weleens de neiging na tandartsbezoek meteen bij de banketbakker of plaatselijke supermarkt te gaan winkelen, maar dat heb ik dit keer niet eens gedaan. Ik heb me keurig gedragen, al is er wel een rolletje Rolo verdwenen toen ik daarna aan het werk ben gegaan...
De foto staat symbool voor de hevige trek in het ultieme troostvoer chocola, die er na zoiets spannends altijd is. Het schaaltje is meegereisd vanuit een brocantewinkeltje in Dordrecht en de truffels zijn, oh zo lekker, gewoon van de C1000. Maar ja de foto is zondag al gemaakt en dan is het schaaltje op woensdag echt wel leeg hoor...
Of ik nu een beetje hyper ben? Nee, hoor helemaal niet ;-)

22 opmerkingen:

Ineke Hulzebos zei

Oh ikke ook, vind ik geen pretje om naar de tandarts te gaan. Volgende week woensdag moet ik er weer naar toe, even een nieuwe vulling in een kies, bah!
Ik wens je veel sterkte met je kroning! ;-)
Fijne avond

Anoniem zei

Oh ja!!!! Over 3 uur,dan ben ik klaar,nu nog 2 uur,1 uur,......
bibber bibber bibber.
Heb vanmorgen ook net weer mijn moed bij elkaar geraapt-vulling afgeknapt.En ik deed niks! Alleen maar eten....snik snik.
Wanneer moet je,dan zal ik heel hard duimen voor je bekroning.
gezellige avond en slaap lekker
groetjes,Truus uit Drenthe

Irene zei

Argh, tandartsen, breek me de bek niet open ( sorry). Ik ben er ook als de dood voor, slechte ervaringen toen ik nog heel jong was. Met alle gevolgen van dien. Meestal wachten tot het te pijnlijk wordt voor een pilletje en er een uitgebreide behandeling gedaan moet worden. Om daarna pijn in de portemonee te krijgen.

Groetjes en sterkte, Irene

Rian, zei

Een mooie ben jij.... Loop ik daar al weken (!) mijn afspraak maken uit te stellen, kom jij met die middeleeuwse tang aanzetten... over bibbers gesproken! Ik was best een dapper meisje altijd, en zolang ik met de kinderen naar de tandarts ging, was ik de eerste die in 'de stoel' moest. (had ik het ook maar weer gehad) als voorbeeld voor de kids dat het hélemaal niet erg was. Maar de kindjes zijn groot, en nu moet ik he-le-maal alleen, zonder stok achter de deur. Dus ik voel met je mee hoor!
Sterkte met de posthume kroon :)

GRANNY'S HOUSE zei

Je bent niet de enige, mijn DH zweet al peentjes bij het woord en wij hebben toch een hele aardige tandarts, maar ik moet bekennen dat ik ook altijd weer blij ben dat ik op straat sta.
Sterkte met je kroon!!!

Groetjes
Ines

Wietskes Quilts zei

Ohh wat een heerlijk berichtje. Ik heb het afgelopen jaar ook 2 vreselijke behandelingen gehad. Afschuwelijk gewoon. Maar je moet maar zo denken: je zit s' avonds altijd weer veilig thuis in je eigen stoel met je eigen lapjes. Met of zonder dikke lip, maar dat maakt dan niet meer uit.

Veel sterkte
Groetjes
Wietske

Anoniem zei

Tsja tandarts angst, dat heb je of je hebt niet. Als je het wel hebt is dat uitermate vervelend.
Succes met de kroning.

Noor zei

wat een herkenning...bang, tot mezelf opsluiten op het toilet aan toe, totdat ik tandartsassistente werd ooit, lang geleden en ik over mijn angst heen kwam....
Succes met de kroon!

Anoniem zei

Wat is dat toch met ons.. want als ik jouw verhaal lees, lijkt het precies het mijne..!! Als kind al had ik tandartsangst, nou was de onze niet die aardige jonge dame in witte jas maar juist die ouwe grijze akelige tandarts. Daar zal het wel van komen..:((. Sterkte met je kroon, en je schaaltje vind ik prachtig :)!! Lieve groet!!

KijkDaarIs zei

Zo zie je maar...de tandarts heeft niet veel fans..;0)
zelf ben ik ook zo'n held..met als toppunt dat ik bij een controle naar huis werd gestuurd..omdat mijn kaken verkrampte..en mijn mond niet ver genoeg open kon..*Ü*
achteraf denk ik vaak heb je je daar nou zo gek door laten maken...en dan hoor ik mijn oma zeggen..."een mens die lijdt het meest ...door het lijden dat die vreest"....tje ze had makkelijk praten...ze had een kunst gebit!!!!

conny's quilts zei

De opluchting spat er af! hihi ik herken dit wel...ben ook helemaal niet dol op de tandarts...een noodzakelijk kwaad....Even doorbijten met die kroon, een voordeel : je wordt vast verdoofd en dan voel je er niets meer van.

Minimoek zei

O, ik heb ook een tandarts-fobie doosangsten elke keer weer terwijl het een hele aardige man is. Tja, het gaat ws. nooit meer over. Maar sterkte met je "kroning" en de pijn in je portemonnee!!!

Janneke zei

Volgens mij zijn er niet veel mensen die met plezier naar de tandarts gaan, haha, ik dus ook niet. Het Diner heb ik ook gelezen, griezelig tot welke criminaliteiten pubers over kunnen gaan, en dan die zg. keurige ouders.
Groeten. Janneke

Margriet zei

Ik ben helemaal niet bang voor de tandarts. Heb al zoveel behandelingen gehad bij tandartsen en kaakchirurgen. Het doet me niks meer. Maar wat wel vreselijk is kiespijn waar geen pijnstiller tegen opgewassen is ! Dan wil je graag naar ze toe. En je mag jezelf best verwennen met chocola. Ik heb het Grote Larousse chocoladeboek aangeschaft. En daar staan toch lekkere dingen in. Alleen van het kijken naar de foto's wordt je al blij. Sterkte met de behandeling van de kroon. En vanaf volgend jaar ben je niet meer vrij op je verjaardag, tenzij je een snipperdag neemt.
Groet Margriet

Carin Wijnand zei

Het enige dat helpt is inderdaad je te verheugen op lekkere chocolade na afloop...;)

Carla zei

Wat herkenbaar! Ik heb een keer tegen de tandarts gezegd dat ik nog liever een kind baarde. Hij vroeg toen zeer verbaasd of ik dat meende. Volgens mij dacht ie dat ik niet helemaal spoorde...

Marijke zei

Ja tandarts brrrr pijn in mijn buik kon er niet van eten....
Afgelopen dinsdag moest ik naar een nieuwe tandartspraktijk omdat mijn eigen tandarts er na 15 jaar mee ophield...
Vreemd gebouw vreemde tandarts en nieuwe tandartsen vegen schoon althans ze geven een grondig eerste onderzoek heb 8 gaatjes terwijl ik echt regelmatig naar de tandarts ging... en moet diverse kronen die heb ik alvast vooruit geschoven daar heb ik geen geld voor. Ook zit er iets niet goed bij een wortel onder een kroon die ik net een jaartje heb...
2 april heb ik een afspraak van 2 uur.... maar hoop hem dan een poos niet te zien. Krijg al pijn in mijn buik als ik hieraan denk....
En ook ik heb de angst voor de tandarts over gehouden van de tandartsen van vroeger gelukkig is de apparatuur en verdovingen een stuk beter...
Ook jij STERKTE!
groetjes van Marijke

kaneeltje zei

Knap vind ik het dat je je niet hebt laten verleiden om te gaan shoppen, daardoor heb je maar 1 rolletje rolo's op. Daar kun je trots op zijn. En voor die kroonswisseling neem je gewoon een oranje bittertje van te voren, om te ontspannen. Het diner staat in de boekenkast te wachten tot hij gelezen wordt,mijn man vond hem geweldig.wanneer ik begin.....geen idee.

AnitaS zei

O wat een herkenbaar verhaal. Ik neem zelfs paracetemol in. Dat kalmeert me een beetje. En dat denken aan dan maar een kunstgebit heb ik ook altijd.

Willy zei

Oh Mienke, je maakt er wel een heerlijk verhaal van ;) zo herkenbaar. Als kind ben ik zelfs een keer gevlucht uit de tandarts stoel. Tegenwoordig gaat het beter, ik vraag sowieso een verdoving voor een behandeling en dat neemt veel angst weg. Ik heb al jaren een kroon en verwacht eigenlijk dat ik eens een wisseling moet ondergaan, want die zit al zo'n 30 jaar.

Anny zei

Het is inderdaad een heerlijk verhaal! Ik vind hdet ook altijd een beetje spannend hoor. Maar gelukkig slaap ik wel. Volgende keer "Huis met zwembad"lezen? Zo hou je wel lekker je literatuur bij!

Sis Voorn zei

Ähm.... ik zal het maar zachtjes zeggen : ik ben mondhygieniste van beroep.... en mijn mond stond open van al jullie tandartsenverhaalen ;-)
Zal morgen extra lief voor mijn patienten zijn....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...