woensdag 13 februari 2013

Vol verwachting...

In de sneeuw wacht Sam tot ze de schapen mag halen. Wat is het toch heerlijk dat deze honden dat kunnen! Stel je voor, dat we ze zelf moesten vangen. Ik kan je vertellen dat een Drents Heideschaap erg hard kan lopen... Toen we nog geen hondjes hadden die konden schapendrijven, vingen we de schapen door ze met een aantal mensen of een flexibel net een hoek in te drijven. Net als je dacht dat je ze bij elkaar had kwam Bo even langsvliegen, begon te keffen of rende er tussendoor. Of één van de schapen sprong over het net, en als er één schaap... Kon je weer opnieuw beginnen!

Even later staan ze vlak voor onze neus. De dames dijen al aardig uit, nog ongeveer veertien dagen en dan kunnen de eerste lammetjes geboren worden. Ieder jaar kijken we er weer naar uit...
Regelmatig controleert DH of alles goed gaat met de dames en dat is gelukkig het geval. Er zijn geen 'voorkindertjes' tot nu toe, zoals Hekkie (klik) drie jaar geleden...

Hier zie je nog es de verschillende kleuren wol en het 'harige' karakter van de wol...

Terug bij huis, de kippen worden gevoerd en vier hondjes - vlnr Bo, Sam, Jet en Fiep - volgen gespannen wat er ín het kippenhok gebeurt... Het is elke dag hetzelfde ritueel en hoogst interessant: etende kippen!

Ook de dames kip hebben al een beetje het voorjaar in de bol! Vooraan staat trouwens meneer de Haan...

Er worden volop eieren gelegd, het bruine ei bovenin is nog eentje uit de winkel, de laatste voorlopig. We hebben nu ongeveer vijftien eieren per week, meer dan genoeg voor ons drietjes.

De eieren zijn een beetje groenig van kleur, hier zie je dat nog es goed tegen een witte achtergrond. Eigenlijk hoort deze kleur niet bij eieren van de Noord-Hollandse blauwe kip, maar we vinden het wel grappig en de eieren zijn heerlijk...

18 opmerkingen:

Phyllis zei

Heerlijk, al die beesten!

KijkDaarIs zei

Zo knap van die hondjes...en zo'n mooi gezicht...ik zie ze nog rennen...en dat ze er zon plezie in hebben is duidelijk te zien!!!
ook knap van DH om ze dat te leren...wat een geduld!!..;0)
en dan die gezellige scharrelende kippetjes..die je belonen met een lekker eitje..bofferd..;0)
Hele fijne dag..

quilting Jeannet zei

Geweldig Mienke, en ik ben zwaar jaloers op die eieren, want hier is er geen ei.......wel voeren maar geen eieren....Grrrr

Marijke zei

O wat geweldig wat zou ik er graag weer eens tussen lopen...
Prachtig dat jullie honden zo goed opletten en drijven...en heerlijke eieren...
Hoop dat je weer een verhaal schrijft over de eerste lammetjes heb er vorig jaar zo van genoten!
groetjes van Marijke

Margriet zei

Dat was weer even genieten van jullie veestapel !
Groetjes Margriet

Ans zei

Schitterend die schapen vangers. Wij hebben ook dezelfde kippen. Alleen geen haan, wij wonen in een rijtjes huis en dan worden de buren gek als wij een haan zouden hebben. Wij krijgen wel eens commentaar dat de kippen veel geluid maken.

Anoniem zei

Schapen drijven is weer eens wat anders dan je een weg door de stad banen.
Die honden ook, iedere dag hetzelfde kijken mét de dezelfde spanning. Waar vind je dat nog, hihi.
Nu maar op de lammetjes wachten, spannend. Ik heb vanuit de trein al een lammetje gezien, twee weken geleden al. Ik kon mijn ogen niet geloven, vorige week goed opgelet en ja hoor, een zwart lammetje.

Jeanny zei

Mooi verhaal over alle beestjes en de foto met de honden die het voeren van de kippen bekijken, vind ik helemaal het einde.
Lieve groet.

Anoniem zei

Spannend weer, die tijd voordat de lammetjes moeten gaan komen..! Hopelijk zal alles voorspoedig in zijn werk gaan! Ik ben jaloers op je kippen hoor, het lijkt me zo supergaaf om je eigen eitjes te krijgen :) Helaas is ons achterplaatsje veel te klein om kipjes te houden ;( Lieve groetjes!!

AnitaS zei

Knap he van zo'n hond. Als de lammetjes komen heb je echt het idee dat het voorjaar is.

Anoniem zei

Leuk de honden bij de kippen.
Kijk ook steeds in de wei of er al lammetjes zijn.Hier achter staan alleen paarden en koeien.
Mijn kippies leggen (nog)geen eieren -ze zijn al op leeftijd,dus de vraag of ze nog gaan leggen-wel lekker altijd.
gezellige dag-hier echt binnenweer/grijs.
groetjes,Truus uit Drenthe

GRANNY'S HOUSE zei

Wat is het toch geweldig om zo dichtbij de natuur te mogen leven, ik kan altijd zo genieten van jou logjes, terwijl ik zelf ook niet echt in de grote stad woon en gelukkig aan de rand van een uit de krachten gegroeid dorp.
Maar ik hoor de koeien loeien en ruik altijd de bemesting van het land, dus toch een beetje landelijk met 73.000 inwoners ;-)

Groetjes
Ines

Jane in Wales zei

Mooie schapen! Altijd zo leuk om zo'n hond bezig te zien. Heerlijk hoor, verse eitjes elke dag!

Joke zei

Heerlijk, die honden van jullie!
Als ze ooit nog eens hulp nodig hebben dan komen die jongens van ons graag weer een keertje langs.
Ze (en wij ook) hebben zo genoten in Drenthe.
Zelfs gisteren hebben ze nog veel geslapen van alle indrukken.

conny's quilts zei

Wat een mooi sfeer verslag. Het zal wel weer druk worden als het lammeren eenmaal begint. Is Hekkie echt al weer drie jaar geleden, ik volgde je toen al en herinner met het verhaal alsof het gisteren was.....

Sis Voorn zei

Heeeeel handig, die groene eitjes...hoeft de paashaas ze niet te kleuren ;-)
Groetjes Sis

Janneke zei

En dit is dus een blog naar mijn hart! Het zal weer een drukke tijd worden voor DH met het lammeren. Schitterend hoe dat stel bij het kippenhok ligt.
Groetjes, Janneke

Guusje, zei

Wat een mooie eitjes en wat heerlijk zo'n kudde.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...