zaterdag 18 mei 2013

Noodkreet...

Deze wilde raat hadden de bijen aangezet in een van de bijenkasten van DH. Vind je het niet een prachtig kunstwerk? Wij, liefhebbers van de hexagonvorm, kunnen de kunstnijverheid van onze kleine vriendinnetjes wel waarderen, toch? ;-)
Toen DH de eerste keer na de winter in zijn kasten keek, waren er grote onderlinge verschillen. Sommige volken hadden al veel broed en waren goed de winter doorgekomen. Andere volken hadden het loodje gelegd.

Hier heb ik een stukje van die wilde raat uitvergroot. In de meeste cellen zie je een klein wit staafvormig 'dingetje'. Dat is een eitje, door de koningin in de cel gelegd. En dat broed, daar gaat het om, dat is de toekomst van het bijenvolk. En die is in gevaar!

Zoals bekend mag worden verondersteld zorgen de bijen, hommels en andere insecten er met zijn allen voor dat er bestuiving plaatsvindt en dat is een heel belangrijke taak!
Helaas is er de laatste jaren massale bijensterfte. De oorzaken zijn divers. Heel bedreigend is de varroamijt, een klein maar zeer berucht beestje dat hele bijenvolken de vernieling in helpt. Daar hebben we helaas in eigen volken de nodige ellende van gezien!
Daarnaast wordt ook veel bijensterfte toegeschreven aan gebruik van insecticiden.
Dat laatste is dramatisch voor een imker. We hebben het eens meegemaakt: we vonden emmers vol dode bijen, door gebruik van een (verboden!) insecticide op open bloesem van de aardappelplant. Letterlijk de doodsteek voor bijen... Ik hoef je niet te vertellen hoe boos en verdrietig DH destijds was!

Dit is wat we met elkaar graag willen zien: drukte op en rond de bijenkasten! En helaas is dat steeds meer uitzondering dan regel in bijenland. Momenteel wordt er veel gepubliceerd over de wens op het verbod op neonicotinoïden. Deze stof wordt niet alleen verantwoordelijk gehouden voor massale bijensterfte, maar laat ook zijn sporen na in het oppervlaktewater! De Europese Commissie heeft het standpunt overgenomen dat deze stof onaanvaardbare schade toebrengt aan bijenvolkeren en toch is er nog geen algeheel verbod!
Vervelend en lastig is dat de wetenschappers het niet met elkaar eens zijn en dat bemoeilijkt snellere besluitvorming en handelen.
Hier (klik) en hier (klik) kun je meer lezen.
Niet alleen maar lezen, maar ook in actie komen? Ga naar www.reddebijen.nl (klik) en onderteken de petitie!
*Stapt weer van de zeepkist af*

Update:
Kom ik net bij de brievenbus, ligt daarin het bestelde bijenborduurpatroon. Als dat geen toeval is...

15 opmerkingen:

Madelief Weideveld zei

Dank je wel voor deze zinvolle blog! Ik heb meteen de petitie ondertekend. Ben gek op bijen......deed ooit een cursus en ga vorig jaar in de klas een periode over bijen.
Dag, Madelief.

marian'ne m zei

Ja, sinds mijn zoon een volk heeft volg ik dit op de voet.

Zijn volk heeft de winter (en gif?) overleeft in zijn stadse tuintje

Sis Voorn zei

Ondertekend ...
Sterkte aan jullie volk ! ;-)

Phebe and Jane zei

Goed dat je hier over schrijft!
Groetjes,
Marian

Noor zei

ik heb de petitie ook ondertekend. Goed dat je dit onder de aandacht brengt! Succes met jullie bijenvolk.

Anoniem zei

Ook bij ons heeft helaas een bijenvok volk het loodje gelegd.
Mien B. Deurne

Carin zei

Bijen zijn heel belangrijk. Mooie post heb je erover geschreven !

Auckje zei

Petitie is ondertekend! In China is het al zo erg dat hele fruitboomgaarden door mensenhanden met een penseeltje worden bestoven!Ik hoop dat het hier niet zover hoeft te komen.
Auckje van der Leij

Anny zei

Zo meteen eevn tekenen. Het is vreselijk! Mijn achterbuurman die ook imker is klaagt ook steen en been!

dineke zei

Goed om nu eens van een "ervaringsdeskundige" het verhaal te horen. Heb ook direct de petitie ondertekend.
Groetjes, Dineke.

Anoniem zei

Goed dat je hierover schrijft!
Maar er zijn meer oorzaken toch? Ook dat de tuinen steeds meer betegeld worden en er steeds minder 'bijenplanten'gepland worden.Was onlangs nog in Radar/Kassa ook hierover een reportage.Want ook het graszaad heeft een laagje dat via de grond in planten komt,waardoor de bij sterft.
Sterkte met de bijenvolken.
gezellig Pinksterweekend.
groetjes,Truus uit Drenthe

Guusje, zei

Heel goed dat je hierover schrijft en het onder de aandacht brengt. Vreselijk dat dit gebeurd. Het patroon lijkt me prachtig.

kaneeltje zei

Ondertekend want dit mag niet gaan gebeuren !

clara zei

Ondertekend. Zie graag bijen in onze tuin

yvonne zei

Mijn boterham met honing smaakte ineens heel anders.
Dus ik heb ondertekend.
Succes met de actie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...