vrijdag 28 februari 2014

Jane Austen: het mysterie van de 'squares' of de 'diamonds'...

Voor me liggen twee boeken over Jane Austen, om preciezer te zijn, geïnspireerd op de quilt die Jane Austen zelf ooit maakte... Hoe zit het nu met de 'diamonds' en de 'squares', welke vorm is in de originele quilt gebruikt?

Linda Franz maakte een hele studie van de quilt die Jane Austen maakte. Ze keek naar de maten, het kleurgebruik, de manier waarop de quilt in elkaar gezet is... Kortom: een gedegen werk met het patroon van de originele quilt en enkele variaties. Veel aandacht is er ook voor de verschillende technieken die er zijn om een quilt te maken. Verder staan er veel citaten in uit de boeken die Jane Austen schreef, er zijn foto's van huizen waar Jane in haar leven woonde of werkte en veel achtergrondinfo. Ben erg blij met het boek!

Karen Gloeggler maakte aan de hand van foto's van de originele quilt van Jane Austen die ze toegestuurd kreeg uit Engeland, twee quilts met vierkante blokken tussen de sashings. Toen ze met een vriendin vanuit Amerika naar Engeland reisde omdat ze de quilt van Jane Austen graag in het echt wilde zien kreeg ze een schok te verwerken: de echte quilt bestond uit wybertjes ofwel 'diamonds' en niet uit vierkanten ofwel 'squares'... Op de foto's dacht ze 'squares' te hebben gezien!
Dit was een gruwelijke ontdekking voor haar, die gepaard ging met veel lelijke woorden, zo schrijft ze in dit boek.
In het boek vind je patronen van quilts die de namen dragen van de titels die Jane Austen publiceerde. Ook hier weer citaten. Ik vind een aantal van de quilts in het boek wel mooi, maar een aantal zeer zeker niet!

Uiteraard ga ik voor de originele quilt met de wybers uit het boek van Linda Franz! Ik heb nog een lange weg te gaan, vooral met de kleine wybertjes...

De grote wybers gaan wat sneller. Maar het gaat niet om de snelheid van het maken, het gaat om het plezier tijdens het maken van de quilt!
Vaak krijg ik commentaar op het maken van deze quilt, vooral van niet-quilters: eerst lapjes stuk knippen en dan weer in elkaar zetten, en het kost zoveel tijd. Om maar met Jane te eindigen: "One half of the world cannot understand the pleasures of the other."

13 opmerkingen:

Tilly zei

Leuk die 2 boeken. Je bent al aardig op weg, je quilt wordt vast prachtig. En inderdaad het er aan werken en nadenken over kleuren en hoe eea te doen is het leukste werk. Veel succes met "Jane Austen diamonds
groetjes Tilly

Monica zei

Ja, het zijn leuke quilts van Jane Austen, ik ben begonnen aan de (grotere) wybertjes uit het boek van Di Ford. Nou ja, begonnen.... ik heb de stoffen klaar liggen. Heel veel succes, ze worden allemaal even mooi hoor.

hennie zei

ik heb ook het boek van karen gloeggler, en nog een ander boek waar de jane austin quilt is gemaakt met de wijbertjes maar dan zonder middenstuk.wil hem ook gaan maken.weet alleen nog niet welke het gaat worden.moet ook de stof nog gaan verzamelen .wens je in ieder geval sucses met jouw Jane.gr.hennie

Anoniem zei

Leuk log. nooit geweten

Anny zei

Ach, dat van die lappen en die stukjes... dat leren ze toch nooit. Lekker laten kletsen. Ik geniet van je wybers!

Unknown zei

Leuk dat je kleine wybertje heb gekozen voor je quilt.Ik ben zelf ook van de kleine wybertjes,je geniet langer.
Veel plezier en succes.
Maaike

Anoniem zei

Wat leuk Mienke, dat je ons nu eens precies vertelt hoe het in elkaar steekt. Want ik had al eerder het gesteggel gehoord over wybers en vierkanten.. nu is het dus duidelijk! En.. wat wordt de jouwe mooi!!! Hier liggen ook al wat wybers klaar maar uiteindelijk ga ik het toch anders maken dan de J.A.-quilt. Groetjes!!

betty prins zei

Goed dat je het even laat zien, ik heb het boek van Karen, maar ben op zoek naar het boek van Linda. Ik kende het niet, maar heb het pas gezien bij een vriendin! Beide quilt versies vind ik mooi, nu nog tijd vinden om er aan te beginnen..

Lida zei

Ik heb zowel haar verzamelde werk als het boek met het patroon van haar quilt en zelfs de stoffen liggen te wachten, maar moet nog steeds de moed opbrengen op de stoffen schuin te snijden, maar eens maak ik net zo'n mooie throw (het is geen quilt!) als jij en Jane! Veel plezier met je steekjes, groetjes
Lida

Marijke zei

Wat een leuk verhaal om te lezen en te bekijken!
fijn weekend,
groetjes van Marijke

Tony zei

Hallo Balsemien. Het zijn mooie boeken. Ik ben trouwens een fan van Jane. Ik heb al haar films en al haar boeken. Ik moet de quilt ook nog eens maken.Groeten Tony

Joke zei

Mooi gezegd Mienke! En zo is het met alles toch?

quiltsathome zei

Leuk dat je even over deze 2 boeken vertelt. Nu snap ik ook de verwarring over de termen.
Zelf zou ik ook het originele kiezen, als ik hem ging maken. Zeker als je ook met die mooie engelse rozenstoffen werkt.
Je quilt wordt echt mooi !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...