zondag 19 oktober 2014

Spaanse bonensoep...

Jaren geleden kreeg ik dit originele kookboek van mijn oudste nicht. Een boek met uitleg over alle soorten bonen en heel veel recepten met bonen: soepen, salades, hoofdgerechten...

Af en toe kook ik er iets uit... Vandaag wil ik een soep maken met grote witte bonen... Verder hebben we nog uien, en tomaten. Een mooie basis voor een stevige voedzame soep!

DH heeft gisteren de bonen geoogst. Moet je kijken wat een joekels... Hij kocht een zakje met 5 bonen en die heeft hij gepoot.

En kijk eens wat een prachtige schil er om de bonen zit...

Na het doppen was er een aardige hoeveelheid...

Tijd om de grootste soeppan uit de kast te vissen en er een heerlijke geurige Spaanse soep van te koken. De bonen hebben een Spaanse achtergrond en vormen met chorizo worst een mooie Spaanse combinatie.
De bonen heb ik eerst opgezet met een flinke hoeveelheid water.

Daarna pelde ik vier kleine uien , snipperde vier tenen knoflook en bakte het zachtjes op een laag vuurtje...

Er lagen nog aardig wat tomaten, ik heb ze gewassen het kroontje verwijderd en ze in stukken gesneden. Gewoon met velletje en al, het wordt een stoer soepie! Theelepel paprikapoeder en flink wat peper uit de molen erbij...

...en lekker laten pruttelen!

Een halve spitskool - uit de winkel, want kool wil op de een of andere manier niet in onze moestuin - in dunne reepjes snijden.

Chorizoworst in plakjes en dunne reepjes snijden.

Dan  het ui-knoflook-tomaat-mengsel bij de gare bonen doen, reepjes kool en worst toevoegen. Dan bouillonblokjes toevoegen naar smaak, wees hier karig mee. Door de worst wordt de soep al vrij zout. Dan nog een groot blikje tomatenpuree toevoegen, een eetlepel provencaalse kruiden en nog 10 minuten zachtjes laten koken.

En dan lekker opscheppen! Lekker met stevig bruinbrood met een likje roomboter... Terwijl wij een kommetje soep aten kletterde de regen tegen de ramen...
Ik maakte de soep deels uit het kookboek, deels gebruikte ik de 'mik-methode': beetje van dit, beetje van dat... We kunnen er wel even tegen: er staat nog 6 liter op het fornuis!

11 opmerkingen:

Ineke zei

Heerlijk receptje, zal er voortaan aan denken om je een berichtje te sturen als ik veel bonen in huis heb, kun je me nog wat recepten sturen ;-)

Liefs, Ineke

Willy zei

Dat ziet er heerlijk uit Mienke. Wij houden ook wel van zo'n soepje.
Wat is je DH goed gemutst!
Fijne avond,

Sis Voorn zei

Ziet er heerlijk uit... bonen kan altijd, volgens mij ;-)
Tja, over die kooltjes, daar had ik vandaag ook een ervaring mee :-(
Blog volgt....

Dorothé zei

Mmmm, lekker soepje. Bij ons zijn alle bonenstaken omgewaaid, met wortel en al. Dus onze oogst was dit jaar niet zo groot. De voorkant van jouw kookboek lijkt wel een beetje op een bonenquilt.

Rob Alberts zei

Het leest lekker.
Ik heb mij juist voorgenomen om ook meer met bonen te gaan koken.
Toch ook maar eens zoeken in mijn boekenkast.

Smakelijke groet,

Irene Pieters zei

Mmm, lijkt me heerlijk! Misschien zou ik voor de worst nog even mijn staafmixer erbij pakken, omdat hier een boer woont, die niet eet wat hij niet kent.. Wel de stukken worst, maar de rest een klein beetje vermommen ;))
Echt een soepje voor het weer van vandaag!

Guusje, zei

Dat ziet er heerlijk uit.

Ger zei

Heb vanavond toch goed zitten smikkelen van m'n eigengemaakte ragout goed gevuld met kip en allerlei paddenstoelen maar nou ik deze lekker uitziende maaltijdsoep zie loopt het water me in de mond☺☺.
Prachtige bonen zeg,die grote is ook uitstekend geschikt voor 'gigantes sto fourno(reuzenbonen uit de oven, een recept wat je op Kreta in elke keuken tegenkomt.
Denk dat dit soort soep de andere dag nog lekkerder is dan hebben de smaken van alle ingrediënten zich goed met elkaar vermengd.

Bedankt voor het delen!!

Lieve groet,Ger

Monica zei

Mmm.... ziet er heerlijk uit, en met dit herfstige weer zal dat vast wel smaken.

Birgitte aka Bietje zei

Lekker soepje. Ik was juist op internet naar een winters recept aan het zoeken. Het is hier nl. best koud. En dit soepje lijkt me heerlijk. Dus nou kan ik naar de winkel voor oa. bonen. Dankjewel.

Janny de Roo zei

Jaaaa......, deze soep ken ik....mijn schoonzusje kookt het ook altijd, wanneer ze veel bezoek en eters heeft. Heerlijk !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...