dinsdag 7 oktober 2014

Spinnenwiel uit het stof...

Na dertig jaar uit het stof, van stal zolder gehaald: mijn spinnenwiel! Lang geleden gekocht en een enkele les gevolgd, daarna geruisloos van het toneel verdwenen...
Maar wie wat bewaart... die heeft wat!
En dus is het wiel nagekeken en waar nodig gerepareerd. Klaar om weer te gaan spinnen!

En dat heb ik gedaan... Het begin is er weer, en het is heel erg leuk om een draad te zien ontstaan...

Een draad van de wol van een Texels schaap op de spoel... en dat voelt toch goed! Het spinnen zelf vraagt veel concentratie, vooral het afstemmen van het tempo van het 'trappen' op het invoeren van de wol. Soms gaat een stukje helemaal goed met prachtige draad als resultaat, soms knapt de draad of is ie erg onregelmatig... hihi!

De vette wol, zo van het schaap! Je krijgt er heerlijke zachte handen van...

Mijn blauwe theedoek voor op schoot, anders is mijn kleding meteen vies en denken de hondjes dat ik een schaap ben ;-)

Hè, Fiep?!
Ik doe het rustig aan met spinnen, voel mijn schouder wel...
En nu? Nadenken over mijn volgende bijzondere logje.............!


17 opmerkingen:

Mieke van Minnen-Kanis zei

Leuk dat je het spinnen weer opgepakt hebt. Heb het 30/35 jaar geleden ook gedaan op net zo'n spinnewiel. Waar hij gebleven is...???? Tijdens een verhuizing weg gedaan denk ik. Veel plezier er weer mee!

Anny zei

Oh, een echte Louët! Hier staat er al 30 jaar eentje op zolder. En het gaat wel kriebelen hoor. Ik vond het spinnen altijd zo ontspannend! Veel plezier!

Dorothé zei

Ook ik heb nog zo'n oude vriend op zolder staan. Als 4 verhuizingen overleefd. Een poosje terug toen ik aan het opruimen was nog eens geprobeerd te spinnen. Het blijft bij mij een haat liefde verhouding. Maar hij mag van mij zolder blijven wonen.

Irene Pieters zei

Is het net als met fietsen? Een beetje oefenen en dan lukt het weer? Ik heb het vroeger ook gedaan, maar besloten om de draad maar te kopen... Het is een prachtig spinnenwiel wat je hebt, veel plezier ermee - het komt helemaal goed!

martine zei

Zo eentje staat hier ook op zolder en 30 jaar geleden liep de hele familie in grof gebreide wit of grijze vesten. Gesponnen wordt er niet meer maar het wieltje weg doen gaat me toch aan het hart.

Patricia zei

Wat is het toch een mooi gereedschap, hè ? Ik heb ooit ook een keer gesponnen en vond het erg leuk om te doen. Met klei werken vond ik ook erg leuk, dat ligt me wel. En tekenen heb ik ook geprobeerd.
Tja, er zijn zo veel leuke hobby's .... Ik kan me niet voorstellen dat iemand zich kan vervelen.

Bed, breakfast en quilts zei

Kun je het nog, dat spinnen? Of is het net als fietsen en zwemmen, gewoon beginnen waar je tig jaar geleden bent gestopt?

Annelein zei

Wat lijkt me dat heerlijk... garen spinnen van de wol van je eigen schapen.

Balsemien zei

@Annelein, zover is het nog niet, maar de wol komt wel van heel dichtbij. Drentse heideschapen leveren prima viltwol, maar spinwol is een ander verhaal... We zijn aan het nadenken over een paar bijzondere wolschapen!
@Irene, nou ik moet nog wel een beetje oefenen hoor, toen ik de vorige keer stopte had ik nog niet zoveel gesponnen en was het nog geen automatisme!

bep zei

Mienke het is bijna net zoals fietsen ,dat verleer je ook niet, zal ik hem ook eens van zolder halen, we hebben dezelfde geloof ik,
Gezellige dag,
Bep

Guusje, zei

Wat geweldig dat je weer aan het spinnen bent. Je ziet het maar je verleert het niet.

Villa Zeezicht zei

Wat leuk Mienke, dat je de draad weer opgepakt hebt!! Ik vind spinnen zooooo ontspannend, wordt altijd helemaal blij :) Helaas gaat mijn wieletje langzaam wat verslijten. Er zijn momenteel veel prachtige nieuwe varianten op de markt, maar ja, die kosten ook nogal wat.. Hopelijk lukt het de stuurman om de mijne nog wat te repareren. Veel spinplezier en goeie reis vandaag :))))

Frea zei

Alweer een quiltster die achter het spinnewiel kruipt.
De mijne is vorig jaar verhuist van de zolder naar de kamer. Verleren doe je het niet. Het liefst spin ik in het zonnetje achter het huis.
Maar het is zo moeilijk kiezen. Quilten, spinnen, tuinieren en nog zoveel andere dingen die ik leuk vind. Tja, en dan moet ik ook af en toe nog werken.
Veel succes met je wolspinsels.
Groetjes Frea.

Marguerite zei

Heb nog nooit gesponnen. Lijkt me heerlijk om te doen en ook heel goed voor mijn zeer droge handen. Maar kom nu al tijd tekort...
Succes het komt vast helemaal goed.

Lida zei

Wow en dat stond op zolder! Nu ik zie dat je juist door die onregelmatigheden wel een heel gave wol maakt, leuk voor een col of zo'n lekker dik vest! En Fiep zal heus wel blijven ruiken dat jij het bazinnetje bent die hem eten geeft! Veel plezier en doe maar kalm aan met die schouder! Groetjes
lida

Jane in Wales zei

O wat leuk dat je weer gaat spinnen. Mijn spinnewiel staat naast me, en een dezer dagen ga ik het ook weer doen. Heerlijk zo van die ongewassen wol spinnen!

Anoniem zei

Wat leuk is dit. Groetjes Wilma

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...