Out of Africa...
De afbeeldingen op deze ansichtkaarten zijn geschilderd door Karen Blixen (klik). Zij werd geboren als Karen Christentze Dinesen in 1885 in Denemarken. Ze is bekend geworden als schrijfster van haar belevenissen in Kenia, die in 1962 ook in het Nederlands verschenen onder de titel: 'Een lied van Afrika'.
Dat ze veel meer talent had zie je aan de prachtige portretten die ze schilderde. Ze heeft een tekenopleiding gevolgd en liet op jonge leeftijd al zien dat ze prachtige verhalen kon schrijven.
Karen 'Tanne' Dinesen trouwde met Bror Blixen - hoewel ze eerder verloofd was met diens tweelingbroer - en reisde in 1913 haar man achterna naar Kenia. Daar hadden ze een koffieplantage. Haar man was dikwijls op jacht (letterlijk en figuurlijk) en hield er diverse affaires op na. Karen werd daardoor ziek en is kinderloos gebleven. In Afrika ontmoette ze de Engelsman Denys Finch-Hatton, met wie ze een prachtige tijd beleefde... In 1931 keerde Karen noodgedwongen terug naar Denemarken, alleen, berooid, ziek en ongelukkig... Ze woonde tot aan haar dood in Rungstedlund net ten noorden van Kopenhagen.
Het verhaal van haar jaren in Afrika werd in 1985 verfilmd. Met in de hoofdrollen Meryl Streep (klik) en Robert Redford (klik) maakt regisseur Sydney Pollack (vorig jaar overleden) een van de mooiste films: 'Out of Africa' (klik). In de film zijn prachtige beelden van Afrika te zien en het verhaal neemt je vanaf het begin mee... Destijds heb ik de film wel drie keer in de bioscoop gezien en nadien aangeschaft op band.
De muziek die bij de film hoort is prachtig! Ook hier bewaar ik bijzondere herinneringen aan...
Van en over Karen Blixen is veel gepubliceerd. Arendo Joustra, journalist en tegenwoordig hoofdredacteur voor Elsevier, reisde begin jaren negentig naar Kenia om de plaatsen te bezoeken waar Karen Blixen woonde en waar ze veel kwam. Van het romantische beeld dat in de film geschetst wordt en Karen Blixen in haar boeken weergeeft blijft in zijn boekje weinig heel. Hij gaat in op de sociale verhoudingen in het begin van de 20e eeuw, de verhouding tussen blanken en de oorspronkelijke bevolking. Karen Blixen toonde soms weinig respect voor de oorspronkelijke bewoners, wel wilde ze graag het beeld bevestigen dat ze met de bevolking begaan was en goede dingen voor hen deed.
In 2005 bezochten we tijdens onze vakantie in Denemarken het Karen Blixen Museum (klik) in Rungstedlund. Haar huis is in originele staat gelaten en deels gerestaureerd en is museum geworden. Ook kun je op het landgoed bij het museum wandelen en haar graf bezoeken. Ik vond het een prachtige plek en was onder de indruk van de levenslust van deze 'taaie' dame!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten