donderdag 19 juli 2012

Hortensia huisjes...

Langs de oprit hebben we aan weerszijden hortensia's staan: aan de ene kant blauwe, aan de andere kant roze/paarse. Bij de kweker kochten we één soort, maar achteraf waren het toch verschillende, ook het blad blijkt niet hetzelfde te zijn. Eentje moest van ons de oprit oversteken, de rest stond toevallig al mooi bij elkaar.
Nu heb ik me laten vertellen dat de buitenste grote bloemblaadjes van deze hortensiasoort eigenlijk nepperds zijn... Het zijn steriele bloemen, ze zijn er puur voor de attractie om insecten aan te trekken!

Hier kun je goed zien hoe de middelste bloemetjes nog in de knop zitten. Er was verder vandaag geen insect te bekennen op de Hydrangea Macrophylla (klik) zoals de hortensia officieel heet. Geen wonder met al die regen! Op de foto's zie je een waas van al het vocht...

Voor het huis staan afleggers van 'Opa's hortensia'. De hortensia stond voor het boerderijtjein de tuin van mijn grootouders en is later verhuisd naar de tuin van mijn ouders. DH heeft de hortensia uit de tuin van mijn ouders meegenomen en er diverse afleggers van gemaakt en nu hebben we verschillende struiken met prachtige zachtblauwe bolle bloemen...

Bij de blauwe hortensia's past een blauw huisje...

Zoals gezegd... de roze/paarse variant staat aan de andere kant. Er is echt een krans van grote bloemblaadjes om de kleine bloemetjes die wel meeldraadjes en stampertjes bevatten!

De steriele bloemen bestaan uit verschillende aantallen blaadjes, vaak vier, maar zoals hier ook vijf of drie...

En bij paarse hortensia's...
Zo, de huisjes die ik deze week maakte zijn op, de hortensia's nog niet!

Deze uitgebloeide klimhortensia staat tegen de noordgevel van het huis en was een paar weken geleden een heerlijke geurende wit-bloeiende muur. Hier zie je dat  "de rol van de onvruchtbare bloemen is uitgespeeld en dat ze zich dan omkeren". Deze wijsheid heb ik uiteraard niet van mezelf maar kwam ik tegen in 'Hortensia en haar zusjes', van Ivo Pauwels en Guy Pieters. Het is uitgegeven bij lannoo/Terra en een aanrader als je alles wilt weten over hortensia's. Het boekje bevat niet alleen mooie plaatjes, maar alles over snoeien, verzorgen, bemesten, vermeerderen...

Voor het huis is het treurigheid troef: 'Annabelle' ligt in de buxusheg! Door de overvloedige regen is ze door haar hoeven gezakt, er was geen houden meer aan met de stortbuien die ze over zich heeft gehad...

Ze bloeit weer op een heel andere manier in een prachtig zacht witte tint. Troost je 'Annabelle': er komen betere tijden!

16 opmerkingen:

Petra Tiehuis zei

Hallo Balsemien
Ook bij ons lagen de Annabella's altijd plat na storm en regen.
Wij snoeiden altijd tot 10cm boven de grond in maart.
Vorig jaar oktober hebben we de bloemen eruit geknipt en alle stelen laten staan.
Het resultaat is dat de 35 meter Annabella's na alle storm en regen voor het eerst nog overeind staan door de steun van de oude stelen. Misschien heb je wat aan deze tip.
Ik volg je blog altijd met veel plezier.
warme groet Petra

Conny's-blog zei

prachtige hortensia's heb je weer laten zien...........gr.conny

Lida zei

Oh wat mooi! Ik ben gek op Hortensia's, we hebben er een paar staan maar die blijven maar klein, gelukkig doet de klimhortensia het wel prima tegen de noord/oost muur, maar niet zoveel bloemen als bij jou!
Annabella's hebben we niet, die kunnen misschien wel komen in de nieuwe tuin, zou ik ook gaaf vinden!
Geniet van de mooie dagen die gaan komen! Groetjes
Lida
P.S. Lieve huisjes!

Balsemien zei

@Petra, dankjewel voor de tip! Ik ga hem zo aan mijn DH vertellen en volgend jaar toepassen...
Fijne dag!

ria vogelzang zei

Ik hou van Hortensia's! Mijn zelfgekweekte bordertje achter heeft ook verschillende soorten; allemaal ooit een kamerplant geweest... :)
En die prachtige nepperd heb ik ook...
Geniet ze!

Made by Annemiek zei

Zo heb ik ook weer wat geleerd...dank je wel.

Anoniem zei

Prachtige foto's, wat zijn ze toch mooi he! Goeie tip van die stelen, ga ik ook proberen! Ik wist ook niet, dat je afleggers van deze struiken kon halen, dus weer veel geleerd vandaag! In Normandië waren er ook zo ontzettend veel hortensia's, echt smullen! Lieve groet!!

Willy zei

Prachtig vind ik hortensia's, de hele tuin zou er vol mee mogen staan. Ik lees nu ook de tip van Petra voor de Annabella, gaan we ook doen.

Anoniem zei

Ook ik ben, net als een aantal andere mensen dit al reageerden, dol op hortensia's. Mooie foto's, en mooie huisjes heb je gemaakt.

GRANNY'S HOUSE zei

Ik ben altijd flieft op de blauwe hortensia en je huisjes kleuren er perfect bij.

Groetjes
Ines

Vlijtige Handjes zei

Prachtige plaatjes. Ik ben ook helemaal weg van hortensia's. Ik wist niet dat je ze af kon leggen. En makkelijk in onderhoud. Vorig jaar de Annabel verzet en er vielen een paar stelen met wortel af. 'Ergens' in de grond gezet en nu bloeit ze als een gek. Ik ga eens neuzen voor het boekje. Dank je wel.
Groetjes Anita

Anoniem zei

Ik houd van hortensia's Mooi

Janny de Roo zei

Als er één plant gek is op al die regen dan is het wel de Hortensia, die heeft dit jaar dan ook niet te klagen....! Mienke wat ben je een lieverd, nog bedankt voor de geste, die je gisteren deed, hij is er geweldig blij mee...!!

Janneke zei

Een heel mooi verhaal met foto's van je hortensia's en als zo velen ben ik ook gek op deze planten. Ik heb er ook veel en bijzondere soorten stek ik ook, gewoon omdat ik het leuk vind. Ik zeg altijd, als ik te oud word om mijn bewerkelijke tuin bij te houden, zet ik allemaal hortensia's, gemakkelijke planten en weinig werk aan.
Fijn weekend, Janneke

Guusje, zei

Mooie huisjes en wat een mooie hortensia heb je van je grootouders, ik heb er ook eentje en deze heeft ook eerst in de tuin van mijn ouders gestaan en nu bij mij.

Grit zei

Wunderschöne Hortensien.
Liebe Grüße Grit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...