zondag 15 juli 2012

Zomerse stoofpot...

Als de zon buiten niet wil schijnen, maken we het binnen zuidelijk warm met een heerlijke Noord-Afrikaanse stoofschotel met lamsvlees.
Hiervoor heb je nodig:
ongeveer 1 kg lamsvlees bijv. schouder
3 eetlepels olie of boter
2 uien in ringen
handje gewassen donkere rozijnen
2 tenen knoflook fijn gehakt
150 gram gedroogde abrikozen
75-100 gram blanke hazelnoten
1/2 theelepel piment
peper & zout
nootmuskaat
2 kaneelstokjes of gemalen kaneel
1 citroen
een paar takjes tijm
1 blik gepelde tomaten
1/2 - 1 liter bouillon van tablet
blaadjes munt
couscous of rijst voor erbij
frisse salade voor erbij
Verhit de olie of boter in een braadpan en braad hierin het vlees aan. Je kunt ervoor kiezen het vlees al in blokjes te (laten) snijden, maar je kunt ook grotere stukken braden en later het vlees eraf halen. Braad het vlees aan tot het mooi bruin is, haal het dan uit de pan en bak de uien en voeg de kruiden toe. Draai het vuur laag en voeg toe: knoflook, rozijnen, hazelnoten, gepelde tomaten.
Doe het vlees terug in de pan en vul aan met bouillon tot het vlees net onder staat. Leg de tijm bovenop en snijd een citroen in vieren en verdeel de stukken over de pan. Dan het deksel erop en sudderen maar...

Dan kun je nu je huis schoon maken, met lapjes gaan spelen, bessen of kersen plukken. Laat het vlees lekker 2-3 uur opstaan, ik heb zelfs niet geroerd, wel af en toe even gekeken...

Na 3 uur stoven, zag mijn pan er zo uit. Ik heb de grote stukken vlees eruit gehaald en het vlees van de botten gehaald. Dat ging bijna vanzelf omdat het vlees heerlijk mals en gaar is... Doe het vlees kleingesneden terug in de pan en voeg nu de (in stukjes gesneden) abrikoos toe. Proef of de stoofpot genoeg gekruid is en voeg eventueel nog wat toe...
Warm alles nog even goed door zodat de abrikozen wat zachter geworden zijn, maar nog niet uit elkaar gekookt zijn. Vergeet niet de stukken citroen eruit te halen!

En zo ziet de pan eruit nadat we er heerlijk van gegeten hebben. We eten de stoofschotel met fijngesneden of geknipte munt erover, samen met couscous en een eenvoudige groene salade. Een turks brood is er ook heerlijk bij, vooral het dippen en je bord 'schoonvegen' is dan zo lekker! Eventueel kun je er in kleine stukjes in zout ingelegde citroen bij geven: mmmmmm...
Nou is dat zomer in je huis of niet?!
De basisingrediënten staan in een recept op Smulweb, ik heb er mijn eigen draai aangegeven.

16 opmerkingen:

kaneeltje zei

Jij bent echt gek op blauw,met je blauwe braadpan.Die van mij is oranje maar die heb ik gekregen...Zo 's morgens vroeg zijn de foto's niet zo lekker om te zien,maar dat zal het vast geweest zijn.Met dit weer heb je wel trek in wat zwaardere kost,jammer dat er nog geen boerenkool is,haha..

Anoniem zei

Hhhmmmmm!!! Het water loopt me nu al in de mond. Waar blijven man en kinderen (ik zit alweer een poosje alleen thuis, iedereen is de hort op en voor mezelf alleen ga ik zo'n grote pan eten niet koken...!!) Dit recept gaat in de map, komt goed!! Liefs!!

Lysbeth zei

Aiaiai, wat had ik graag opgeschept, hete peper erbij, rijst, wat groen. Dat ziet er heel lekker uit, glas citroen limonade na.

Mooie dag, Lysbeth

patchworkwilma zei

Hmmmmmmm, Als het zo smaak als het eruit ziet, lust ik ook wel een bordje. Ik ga het vast eens proberen maar dan met bv. rundvlees (ik ben niet zo dol op lamsvlees)

prettige zondag,
Wilma.

Lida zei

Oh stonden wij nu maar niet op dieet! Ziet er zalig uit! Fijne zondag,
Lida

GRANNY'S HOUSE zei

Ziet er zalig uit, jammer genoeg heb ik een man die niet zo avontuurlijk is met eten en zelfs de meest normale groentes niet lust....zucht....Ik heb een heel zwaar leven ;-))

Groetjes
Ines

Ann's ~ 'a photo a day for 100 days' zei

Absolutely delicious!!! Love the ingredients you have used.

Conny's-blog zei

Lekker ziet het eruit zeg. Een mens zou bijna erwtensoep gaan koken he, met dit weer. Lang leven de zomer............gr.Conny

Toos zei

Oei, dat ziet er goed uit. Ik verzamel recepten voor stoofvlees en deze komt er zeker bij. En ik ga hem nog uitproberen ook.

Ineke zei

Wauw, het ziet er erg lekker uit. Iets om eens uit te proberen, dank je wel voor het recept.

Ineke Platvoet zei

Laat ik nou nog een groot stuk lamsvlees in de vriezer hebben....dus dit recept ga ik zeker proberen!

lheurebleue zei

heerlijk, heerlijk! ik hou erg van deze keuken

Janneke zei

Dat lijkt me een verrukkelijke stoofschotel en ga ik zeker ook eens maken. Zo'n blauwe braadpan heb ik al (haha). Als ik het gemaakt heb, laat ik je het weten.
Fijne dag verder,
Janneke

Willy zei

De geur komt me bijna tegemoet als ik alle ingrediënten lees. Jammie!

Josien zei

Mmm, heerlijk recept...
Mijn hazelnoten zijn niet blank, maar dat zal zich wel oplossen...

Liefs!

Anny zei

Een recept om te onthouden. Het is goed dat ik zojuist gegeten heb... het water loopt me in de mond.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...