woensdag 5 december 2012

Waarom een fondantkikker of -muis een badpakje draagt...

Over het badpakje straks meer... Maar eerst wil ik jullie één van de leukste boeken laten zien die ik de afgelopen tijd in handen had. Het is echt superleuk, boeiend, leerzaam, grappig, verbazingwekkend...  De tekenares van het boek is Charlotte Dematons (klik), afkomstig uit Frankrijk.
Het boek is een impressie vanuit de lucht: Nederland in vogelvlucht dus. Plaatjes van dorpjes, steden, verschillende provincies, maar ook de Waddeneilanden en de grote steden komen aan bod. Je blijft kijken en je verbazen over al die details.

In haar tekeningen heeft ze heel veel verstopt: karakteristieke gebouwen, kunstgeschiedenis, kinderboeken, belangrijke gebeurtenissen uit de historie van Nederland, kinderliedjes en ga zo maar door! Hier zie je Sinterklaas... Daarnaast heeft ze ook puzzeltjes en grapjes in haar tekeningen verwerkt. Sommige tekeningetjes komen op elke bladzijde terug en zijn echte zoekplaatjes, zoals de gele ballon, de reiger...

Mijn vriendjes van de Kameleon zijn ook op iedere bladzijde terug te vinden. Het is wel even zoeken, maar ze zijn er echt! Ik ben weg van de suikerzoete Kameleonboeken van H. de Roos, die ik als kind verslond en waarvan ik de hele serie compleet heb! Hier (klik) schreef ik een logje over mijn helden...

Tussendoor even snoepen van het sinterklaaslekkers: aardappeltjes van marsepein en een stukje witte chocoladeletter. Nee, geen kikkers of muizen dit jaar...
Af en toe is een loupe bij het bekijken van het boek niet overbodig. Sommige plaatjes zijn ronduit ondeugend, maar zo leuk!

Nog een plaatjes van Sinterklaas op zijn stoomboot! Passend bij vanavond: over een uur vertrekt hij alweer naar Spanje...

En dan nu het raadsel van de chocolade fondantkikkers en -muizen met een badpakje aan... Ik las in het boekje 'Eh...eh... waarom zeggen we eh...?' verschillende gedachten. Eén van de meest geloofwaardige - ja,ja en dat op Sinterklaasavond - verklaring voor het badpakje is dat kinderen minder zouden schrikken van een kikker of muis in hun schoen, als het er niet als een echte kikker of muis uit zou zien... Verder is door onderstaande foto het bewijs geleverd dat het boek niet geheel waarheidsgetrouw is. Citaat:: "Maar eerst wat nuchtere constateringen. Zoals: alleen de kikkers dragen badpakken, gestreepte of gebloemde. De muizen niet... (...) De kikkers van concurrent Ridam Sweets zijn naakt."

De badpakjeskikkers- en muizen zijn al in de jaren zestig verkrijgbaar. In het Zaans Museum (klik) hebben ze nog enkele exemplaren uit die tijd bewaard. De kikkers en muizen worden overigens in Polen gemaakt. En kennelijk schrikken de kindertjes van tegenwoordig niet meer van een blote kikker.
Gelukkig, ik kan weer slapen nu ik dit allemaal weet ;-)

18 opmerkingen:

Gerda zei

Lijkt me een geweldig boek, leuk om zo te kijken! Groetjes, Gerda

Anoniem zei

Hallo,
wat een toeval, ik heb het boek
vanavond van een goede sint gekregen en ben er super blij mee!!! Echt prachtig, ppfftt ik wil ook zo kunnen tekenen maar helaas.......

groetjes marijanne

Kirsten zei

Gaaf boek he! Ik heb van haar het Sinterklaasboek, ook zo mooi!

Anoniem zei

Heerlijk om het boek bij jouw te zien Mienke, het is echt geweldig! Wat leuk dat je het met ons deelt!! En dat van die kikkers en muizen, hi hi, wat grappig! Daar had ik, om eerlijk te zijn, nog nooit over nagedacht ;)! Kijk, weer wat wijzer!! Lieve groet!!

GRANNY'S HOUSE zei

Wat een leuk boek en wat een ontzettende leuke wetenswaardigheden.

Groetjes
Ines

Annelies zei

Lijkt me een heel leuk boek. Bedankt voor de tip.

Phebe and Jane zei

Wat een enige tekeningen in dat boek. Ik had er ook al in de krant over gelezen.
Groetjes,
Marian

AnitaS zei

Wat een leuk kijkboek lijkt me dat. Wat een leuk weetje over die kikkers. Fijne dag.

marcella zei

het 'Franse' boek vind ik wel een aanrader, erg mooi geïllustreerd! de verklaring van het badpakje is weinig sensationeel ;)

Guusje, zei

Wat een leuk boek. En wat een mooie plaatjes.

Anoniem zei

Wat een leuk boek lijkt me dat!
Net als de plaatjes van Asterix,daar zie je ook steeds weer leuke dingen en grapjes.Al staat in dit boek meer op de tekeningen.
Hoop dat je niet over kikkers en muizen in ondeugende badpakjes hebt gedroomd vannacht.
Geniet van deze zonnige witte wereld
groetjes,Truus uit Drenthe

Martine zei

Wat een leuk boek. gaat op mijn verjaarslijstje.

Lida zei

Wat een gaaf boek, ga eens op zoek ernaar, lijkt mij zalig bladeren! Geniet maar van al dat heerlijke zoete snoepgoed en nagenieten van het heerlijke avondje, groetjes
Lida

quiltelle zei

Prachtig boek! Toen ik er een recensie over las, ben ik het meteen gaan kopen. Ik wilde het gewoon in mijn kast hebben om zo nu en dan heerlijk te kunnen genieten.

Gert zei

Dank voor de tip over het boek. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het ziet er erg mooi uit. Ik heb 'm op mijn "verlanglijstje" gezet bij de winkel met het blauwe mannetje ^_^ En het was mij eigenlijk nooit opgevallen dat de kikkers en muizen een badpakje dragen: zo leer je nog eens wat.

lheurebleue zei

leuk! nu snel naar de boekhandel om dat boek over nederland in te kijken - en te kopen ...

Anoniem zei

Het is een heerlijk boek deze geschiedeniscanon in beeld.

Anny zei

Oei, m'n vorige reactie kwam niet door... nou ja het kwam erop neer dat die badpakken voor ons altijd al een groot raadsel waren... Gezellig weekend.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...