zondag 28 juni 2015

Huwelijksreis...

Hmmmmm, huwelijksreis naar Ameland, hoe klinkt dat? Heerlijk wandelen en fietsen in de duinen, genieten van elkaar, zon, zee en strand...
Helaas, ik ga niet op huwelijksreis, die tijd is geweest! Wie er dan wel gaan?

De bijenkoninginnen die hier klaarstaan! In ieder kastje zitten één of meerdere volken van het ras buckfast en zij gaan naar Ameland voor hun bruidsvlucht. Het zijn jonge koninginnen die pas geboren zijn en op Ameland bevrucht gaan worden door buckfast darren (= mannetjesbijen). Zo kan de koningin zorgen voor nageslacht.
Iedere koningin is natuurlijk omringd door hofdames die haar tijdens de wittebroodsweken in de watten gaan leggen...

Dit zijn de kastjes van DH. Nu zijn de kastjes dicht, maar op Ameland zullen de kastjes geopend worden. Zie je de openingen? De koningin zal dan uit vliegen en hopelijk bevrucht worden, zodat ze eitjes kan gaan leggen.

De zeven kastjes van DH staan bij de rest...
Waarom de koninginnen helemaal naar Ameland gaan? Op Ameland zijn alleen maar buckfastdarren, zodat de koningin de raseigenschappen van buckfast kan doorgeven aan haar nageslacht. Omdat Ameland is omgeven door water, kunnen darren van andere rassen daar niet komen en is de kans op zuivere bevruchting groot. De eigenschappen van buckfastbijen zijn wel belangrijk: zachtaardigheid, zwermtraagheid, het zijn goede haalbijen. Vooral dat eerste is belangrijk. Het is niet leuk om bij mooi weer je huis in te moeten vluchten omdat de bijen vervelend zijn. Of dat je geen frambozen kunt plukken of boontjes omdat je binnen de kortste keren bijen in je kuif hebt...

Deze kastjes komen net terug van Ameland, als het goed is zijn deze koninginnen de afgelopen veertien dagen bevrucht. Het weer is niet erg gunstig geweest de afgelopen weken, dus laten we hopen dat het toch goed is gegaan!
In het verleden heeft DH een andere bijensoort gehad: carnica's. Ik schreef hier (klik) over de carnicakoningin die per trein naar ons toe kwam en geteelt was op Schiermonnikoog, daar is het bevruchtingsstation van de carnicabijen. De carnica is overigens ook een prima bij, DH heeft bijna dertig jaar carnica's gehad!
De laatste jaren hadden we krengerige volken, wat op zich niet ligt aan de carnica, maar wel aan het niet zuiver houden van de volken. Dan worden het straatduivels!
Tijd dus om de volken te vernieuwen. Omdat in onze buurt veel imkers buckfastbijen hebben, wilde DH overstappen en daar is na een mislukte overstap vorig jaar de afgelopen winter hard aan gewerkt. Lezen, nog meer lezen, andere imkers bezoeken die volgens een bepaalde methode werken, schema's maken, bijenstal afwerken, volken ophalen die vorig jaar al besteld waren en huisvesten in nieuwe kasten. En nu kan DH rustig in de bijen werken, meestal zelfs zonder kap. Dat was in voorgaande jaren niet mogelijk...

Terug naar de dijk bij de boot naar Ameland...
Er is een cameraploeg van Omrop Fryslan aanwezig die een reportage maakt. Mensen worden geïnterviewd en het halen en brengen van kasten wordt op film vastgelegd.

Intussen komt de veerboot van Ameland aan...
De kastjes gaan in de vrachtwagen en zullen op Ameland gelost worden. Later zullen de kastjes opengezet worden, zodat de koninginnen hun bruidsvlucht kunnen gaan maken.

DH en ik blijven nog even aan de waddenkust. In Wierum zitten we op de dijk en genieten van het weidse uitzicht...

We zien een groepje wadlopers ploeteren vanaf Schiermonnikoog, zij liever dan ik... Het is heerlijk aan het water!

En recht voor ons: Ameland...
Over veertien dagen gaan we de koninginnen weer ophalen!

9 opmerkingen:

Martine zei

Daar denk je toch niet aan als je een potje honing koopt. Fascinerend.

Anoniem zei

Mooi verhaal en goed voor onze natuur

Janneke zei

Interessant verhaal vol nieuwe wetenswaardigheden voor deze bijenleek. De zachtaardigheid van de buckfastbijen lijkt me ook heel belangrijk, op van die ´straatduivels´ zit niemand te wachten toch...

conny's quilts zei

Wat een interessant verhaal weer over bijen. Dank je wel. Nu maar hopen dat de dames een mooie bruidsvlucht gaan maken.

Willy zei

Goh Mienke, daar komt nog heel wat studie en gereis aan te pas. Mooi verhaal! Fijne week,

Truus zei

Mooi verhaal-dank je wel.Meestal sta je er niet bij stil wat er allemaal bij komt kijken als je bijenkasten ziet staan.
Hoe herken je nu je eigen koninginnebij weer? Hebben ze een herkenningsteken gekregen voordat ze op reis gingen?
Heerlijk om daar aan de dijk te zitten-dat mis ik hier in Drenthe.
gezellige dag
groetjes,Truus uit Drenthe

quiltelle zei

Leuk om te lezen hoe dat in zijn werk gaat. Daar heb ik nog nooit bij stilgestaan. Hopelijk gaat het allemaal zoals jullie het voor ogen hebben.
Groetjes Elle

quiltelle zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Mirjam zei

Mooi verteld, en ik moet je zeggen, dat zijn allemaal zaken waar ik nog nooit bij stil heb gestaan... Weer nieuwe dingen geleerd en dat vind ik altijd weer heerlijk...
Fijne zonnige nieuwe week,
Liefs,
Mirjam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...