Naast het genoemde boek staat 'The WIND in the WILLOWS', ofwel 'De wind in de wilgen', geschreven door Kenneth Grahame (klik) (1859-1932). Deze schrijver werd geboren in Schotland, maar verloor op jonge leeftijd zijn moeder. Hij werd daarna opgevoed door zijn grootmoeder in Berkshire in Engeland.
Als volwassene vertelde hij zijn zoontje verhalen, waarin dieren als mensfiguren voorkwamen. In 1908 is uit deze verhalen het boek 'De wind in de wilgen' ontstaan en voor het eerst uitgegeven. Het werd een doorslaand succes...
Toen DH en ik twee jaar geleden in Engeland waren, heb ik de Engelse versie van het boek gekocht, eigenlijk nog het meest om de prachtige platen van Robert Ingpen.
Robert Ingpen is geboren in Australië in 1936 en is een bekende illustrator. In veel landen is werk van hem uitgegeven.
Terug naar het boek. De hoofdfiguren zijn Mole de mol, Toad de pad, Badger de das en Rat de rat. De verhalen spelen zich af aan de oever van de Thames.
Vergeleken met andere beroemde kinderboeken als 'Alice in Wonderland' en 'Gullivers reizen' is 'De wind in de wilgen' een recht-toe-recht-aan boek, zonder allerlei filosofische gedachten.
Wel komen in het boek duidelijk de standverschillen en de klassenmaatschappij naar voren.
Het boek is in veel landen uitgegeven, er bestaan toneelstukken van en is in veel landen verfilmd.
Van Morrison (klik), een van mijn grote favorieten, heeft een prachtig lied gezongen, gebaseerd op een passage uit het boek. Luister hier (klik) met je ogen dicht... Het filmpje is verschrikkelijk, maar het gaat om de muziek, hoor je de panfluiter?
Lupineke dank voor jouw logje, dat gaf mij stof voor dit logje en een paar uurtjes heerlijk kijk- en leesplezier!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten