vrijdag 13 januari 2012

Rammelpott'n...

Deze oude typmachine kreeg ik eind jaren '70 van mijn leraar Nederlands van de middelbare school. Hij zag mij bij mijn toenmalige lief zwoegen op een 'antiek' exemplaar waarbij wasknijpers aan het papier ervoor moesten zorgen dat het papier op zijn plek bleef...
Dat was geen succes! Vandaar dat hij me deze - toen al oude - machine gaf. Ik was er dolblij mee en maakte er al mijn verslagen en werkstukken tijdens mijn opleiding mee.
De leraar Nederlands is boeken gaan recenseren, redacteur en uitgever geworden en vertaalt tegenwoordig. Zo heeft hij o.a. 'Duizend schitterende zonnen' van Khaled Hosseini uit het Engels vertaald voor de Nederlandse markt.

Ik vond de typmachine zo saai en vrolijkte hem/haar op met stickers en plakte er deze tekst op, als variatie op het getjilp van vogeltjes ;-))

Later werd een nieuw en degelijker exemplaar aangeschaft omdat er veel letters bleven hangen op mijn oude typmachientje...
Alle 'letterstangetjes' buitelden dan over elkaar heen en moesten voorzichtig weer één voor één teruggeleid worden...

Aan de typex blaadjes te zien heb ik er ook serieuze brieven mee geschreven, waarin ik kennelijk hoopte dat ik voldoende info verstrekt had of dat ik een snelle of positieve reactie zou krijgen...

Deze 'rammelpot' is de voorloper van de PC.
Toen DH en ik gingen samenwonen in 1983 wilden we de zaakjes goed geregeld hebben en daarom zaten we bij een notaris. Tijdens ons gesprek ging de telefoon en de notaris excuseerde zich. Aan de telefoon viel hij helemaal uit zijn rol. In dialect werd het gesprek snel afgerond.
Ter verduidelijking zei hij naderhand - nog steeds in dialect - tegen ons: "Aj ooit nog iens 'n typmachine koopt, dan muj gien ... (merk) kop'n, dat bent verschrikkelijke rammelpott'n." Ik denk met veel plezier èn veel waardering terug aan de beste man.
Ik heb het voorval nooit vergeten en als ik reclame over dat merk hoor of zie schiet ik altijd in de lach!

Genoeg! Nog even een klein vraagje. Weet iemand een goede bestemming voor deze typmachines? Mijn eerste gedachte was "Afrika", maar wat moeten de mensen daar met een typmachine als het lint op is? Tips zijn welkom!

16 opmerkingen:

Ines Draijer zei

Ik zou het ook niet zo snel weten, wel dat ik het geleerd heb op zo'n soort machientje, zodra je 180 aanslagen per minuut had mocht je examen doen, goeie oude tijd ;-)

Groetjes
Ines

Lida zei

Nee helaas, tegenwoordig werken ze nergens meer met die machientjes, misschien is er een museum die deze oude exemplaren wil hebben! Succes en een fijn weekend, groetjes
Lida

Ria zei

Zelfs de kringloop winkel haalt zijn neus ervoor op. 2 jaar geleden heb ik de typmachine nog van m'n vader geweest, met mijn ogen dicht laten vallen in een grote bak bij de stort.

Maar... misschien wil de meneer uit Ter Schuur hem wel hebben een uit de hand gelopen hobby hij verzamelt n.l. van alles en heeft alles ten toon gesteld. Alles wat oud is heeft zijn interesse

Groetjes Ria.

art by Renske zei

Gewoon op marktplaats zetten. ;-)

Anny zei

IK zou het niet weten... ik weet wel dat mijn oude machine daar wel heen is verscheept... iets met de missie...

Lupineke zei

Wat een heerlijk verhaal over je geliefde masjientje! Bestaat er ergens geen typemachinemuseum ? Ik kan me voorstellen, dat je het moeilijk over je hart kan verkrijgen om deze vriend in lief en leed zomaar weg te gooien...! Mooie herinneringen ook, ben nu ook wel nieuwgierig naar dat beruchte merk!

Marian zei

Ah, wat lekker nostalgisch, zo'n typmachine. Op zoiets heb ik het, lang geleden, ook nog op geleerd..

Willy zei

Mooi verhaal Mienke, maar ik heb geen idee of er nog linten voor zoiets zijn.
Fijn weekend, lieve groet

Guusje, zei

Ik weet niet waar je ermee naartoe kan maar wel dat ik er ook op heb leren typen. Ik had zelfs een echte bijzondere electrische. Toen ik hem wilde gaan gebruiken sloegen alle stoppen door. Leuk om ze weer even terug te zien.

Annemieke zei

Het museum van de 20ste eeuw uit Hoorn?? Al was het alleen al om de combi van stickers en de machien ;-)


Overigens een zeer leuk museum met 100 jaar wasmachines, fototoestellen, waspoeder etc

Anoniem zei

Ik heb gewerkt op een dagcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking en daar vonden clienten het leuk om te typen op een oude type-machine. Misschien is dat een idee? Groetjes Anny.

Anoniem zei

Meesterlijk Mienke. Al die mooie verhalen over je bezittingen. Als je ze straks niet meer bezit, zijn ze toch nog in je bezit. Ze zitten nl. in je weblog-archief...AH

Gonda zei

Wat je kunt doen is hem aanbieden aan een BSO. Daar zijn ze er gek op. Ik werk zelf op een bso en de kinderen vinden het prachtig. Linten zijn nog wel te krijgen bij de kantoorboekhandel, dus dat is geen probleem. Succes.

Gonda zei

Wat je kunt doen is hem aanbieden aan een BSO. Daar zijn ze er gek op. Ik werk zelf op een bso en de kinderen vinden het prachtig. Linten zijn nog wel te krijgen bij de kantoorboekhandel, dus dat is geen probleem. Succes.

Betsie Meijer zei

Hallo, mijn excuus dat ik niet op dit berichtje reageer.
Sanoma heeft ons op alle mogelijke manieren geschoffeerd en doet dat nog steeds. Hiermee maakt een groot bedrijf misbruik van haar macht.
Als wij dit toelaten komt niet alleen Sanoma hiermee weg maar is dit tevens een boodschap voor andere bedrijven: zij weten dan dat de klanten toch niets zullen ondernemen. Dan kan het om bedrijven gaan die diensten of producten aanbieden die veel belangrijker zijn dan onze blogs.
Dit is ontoelaatbaar, maar ieder individu alleen staat machteloos. Om die reden hebben Margo en Roberto het initiatief genomen een groep te vormen die gezamenlijk kan optreden. Wij willen je vragen je hierbij aan te sluiten.
Je zult het misschien te druk hebben om iets te doen, dat is geen bezwaar. In een groep zijn er altijd enkelen die handelen namens de hele groep. Hoe groter de groep is hoe slagvaardiger hij kan opereren, hij kan ook individuele acties ondersteunen.
Wanneer je de acties van Sanoma ontoelaatbaar vindt en je bij de groep wilt aansluiten kun je dit als volgt kenbaar maken: reageren onder het bericht: http://uitwijkpost.wordpress.com/2012/01/12/handtekeningenactie-gedupeerden-van-webstreepjelog/
Een prettig en ontspannen weekeinde.
Groet

lheurebleue zei

wat een heerlijk logje. hou ze nog even bij: ze zijn bijna vintage. ik weet zeker dat ze binnenkort weer begeerd worden - zeker als er zo'n mooi verhaal bij is. en met die stickers is het tijdgeestplaatje helemaal af!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...