maandag 29 juni 2015

Doordeweeks toetje...maar niet heus!

Nu de aardbeien met bakken vol uit de tuin komen, bedenken we allerlei lekkers... Hoewel zo vers uit de tuin de allereerste aardbei wel het allerlekkerst smaakt!

Sinds jaar en dag maakt onze DS dit superlekkere toetje bij feesten en partijen, of als we mensen te eten krijgen, maar nooit doordeweeks! Vorige week hadden we vrienden over de vloer en ging DS voor ons aan de slag.
Beleg de bodem van een vierkante/rechthoekige schaal met lange vingers...

...en besprenkel deze rijkelijk met limoncello. Of als het een 18- toetje betreft, met vruchtensap of vruchtennectar (= gezoet). Daarna schoongemaakte, gehalveerde aardbeien op de lange vingers leggen met de snijkant naar beneden... Houd enkele aardbeien met kroontje achter voor de garnering.

Intussen drie grote verse eieren scheiden en de dooiers met 75 gram poedersuiker heel licht en dik kloppen, minstens een paar minuten.
Het eiwit wordt in dit recept niet gebruikt, bak er bijvoorbeeld lekkere meringues van...
Klop er daarna 500 gram mascarpone bij.

Je hebt nu een heerlijk lichtgele crème...
Verdeel het mengsel over de aardbeien-lange-vingers-laag en strijk de bovenzijde glad met een paletmes of een spatel. Dan de schaal tenminste 4 uur in de koelkast zetten.
Vlak voor het opdienen de achtergehouden aardbeien bijna helemaal doormidden snijden en op de tiramisu leggen. Eventueel licht met een poedersuiker-cacaomengsel bestuiven, een muntblaadje doet het ook goed...
Tja en toen hadden we geen foto, want het toetje verdween supersnel in onze magen ;-)
Het is overigens een machtig calorie-rijk toetje, maar erg lekker, je bent dus gewaarschuwd!

Hier zie je een foto uit het Wilma Culinair Kookboek, dat in 1994 uitgegeven werd door Libelle. Het bovenstaande recept is afkomstig uit dit boek en is in de loop van de jaren een klein beetje aangepast aan onze eigen smaak!
En het staat onder het hoofdstuk Doordeweekse toetjes... ik verzin het niet!


Er staan trouwens veel leuke, gemakkelijk te maken recepten in. Maar... de aardbeientiramisu is wel onze topper! Een foto van het eindresultaat houden jullie tegoed als we DS het toetje weer gaat maken.
Zo en dan nu de keuken schoonmaken van het volgende aardbeienkookfestijn...
Wordt vervolgd!

11 opmerkingen:

Monica zei

mmmm.... om te smullen, wat een leuk 'doordeweeks'-toetje.
Bedankt voor het recept, ga ik binnenkort vast ook eens maken.
Kan ik de volgende gasten hiermee verwennen.

Joke zei

Nog een reden om gauw weer eens af te spreken.

kaneeltje zei

Mag wel een bordje in mijn tuin zetten voor de kinderen ze opeten zodat dat ze wat bewaren voor deze tiramisu. Ga ik zeker uitproberen !

Mirjam zei

MMmmm dat moet wel heerlijk geweest zijn. Een heel feestelijk toetje dus...
Goed om ook maar eens te maken...
Heel fijne nieuwe zonnige week,
Liefs,
Mirjam

quilting Jeannet zei

Wow, als dat geen inspiratie is, krijg morgen bezoek, ga het vanavond nog maken! Dank je voor de tip.

MarianneD zei

MMM,lijkt me te lekker....;-)

Ineke zei

Heerlijk, da's echt genieten!

Janneke zei

Ha, dat is een heerlijk en eenvoudig recept. Limoncello en aardbeien verrukkelijk, dat ga ik maken als volgend weekend de kinderen komen eten.

Bezig Plus zei

Mmmmm.... wat een super heerlijk recept.... gaat in het "te maken boekje"......
Dank je wel,
Steekjesgroetjes Anje.

Martine zei

Ziet er goed. Libelle en Margriet hadden altijd heerlijke recepten. Heb nog plakboeken vol.

Tony zei

Hallo Balsemien. Dat lijkt me in een woord HEERLIJK. groetjes Tony

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...