donderdag 19 februari 2009

Van de bloemetjes en de bijtjes I...

Op deze foto (gemaakt van een andere foto) is het eerste bijenkastje van DH te zien. Het is ongeveer 1985...
Via een broer van DH raakte hij geïnteresseerd in het leven van deze bijzondere dieren. In enkele jaren tijd had DH een redelijke bijenstand opgebouwd: zo'n 15 kasten.

Ik heb zelf nooit in de bijenkasten gewerkt, maar in de loop van de jaren heb ik heel wat kennis van de bijen meegekregen. Enkele weetjes op een rijtje:
- de koningin van een bijenvolk is de enige die werkbijen voort kan brengen
- de koningin heeft andere voeding gehad dan de werkbijen, zij is uitgegroeid tot een vruchtbare bij die bevruchte eitjes kan leggen
- uit bevruchte eitjes worden werkbijen geboren en kan een nieuwe koningin groeien
- uit onbevruchte eitjes kunnen darren geboren worden, dat zijn mannetjesbijen
- de koningin heeft als jonge maagd een bruidsvucht op enkele kilometers van de kast en ordt door 6-8 darren bevrucht op een hoogte van enkele honderden meters
- het sperma van de darren slaat de koningin op; zij kan zelf bepalen of ze een onbevrucht eitje of een bevrucht eitje gaat leggen. Een koningin kan 2000-3000 eitjes per dag leggen
-KI (kunstmatige inseminatie) bij bijen is mogelijk. DH heeft hier ooit een cursus voor gedaan
Zo, nu weten jullie iets meer 'van de bloemetjes en de bijtjes'althans hoe die het doen...

Imker word je niet zomaar, als je een goede imker wilt worden, moet je best veel leren. DH heeft een aantal cursussen gevolgd om te leren hoe je met een bijenvolk omgaat. Deze cursussen omvatten theorie en praktijk.

Om bij te blijven is DH lid van de landelijke bijenvereniging. Daarnaast heeft hij in de loop van de jaren heel wat boeken verzameld over bijenhouden.
Een belangrijk onderdeel van het bijenhouden is het winnen van honing. Eigenlijk is honing de wintervoorraad van de bijen. Dus als je de honing gaat oogsten, moet je het biejnvolk ter vervanging iets anders te eten geven, anders overleeft het volk de winter niet. In augustus/september begint de imker met het 'inwinteren': het voeren van suikersiroop aan de bijen. Bijen zetten deze siroop om en slaan deze op in hun cellen.


Deze foto's zijn genomen in 2006. Inmiddels heeft DH een aantal nieuwe kasten gekocht. De laatste jaren worden bijen belaagd door de varroamijt. Deze heeft ervoor gezorgd dat er veel bijenvolken verdwenen zijn en vormt een serieuze bedreiging voor het voortbestaan van de bijen. Vroeger kwam de varroamijt niet voor in Europa. Door de grotere mobiliteit van de mens en daardoor ook van dieren is de varroamijt helaas ook hier terecht gekomen. Bijen zijn erg belangrijk en onmisbaar door de bestuiving van allerlei gewassen die zij voor een groot deel voor hun rekening nemen. Bestrijding van de varroamijt, liefst zo milieuvriendelijk mogelijk, is dan ook heel belangrijk!
Een volgende keer ga ik iets vertellen over de dracht. Dat heeft niets te maken met klederdracht of hoe bijen eruit zien, en ook niets met een eventuele zwangerschap van de koningin ;-))
Wordt vervolgd! 

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...