zondag 19 april 2009

Nieuwe oogst...

De eerste asperges van 2009 uit onze tuin liggen hier op tafel. Het zijn er nog maar een paar, maar we verheugen ons alweer op een lekker maaltje van dit 'witte goud'!
We vinden asperges heerlijk en eten ze graag traditioneel gekookt met aardappeltjes en geklaarde boter en een gekookt eitje en nootmuskaat. Maar ook een romig soepje met asperges of een stevige ragout zal de komende tijd op tafel staan...
We hebben er nu een paar die onderin de koelkast bewaard worden tot er morgen of overmorgen weer een paar bij zijn. In een vochtige theedoek zijn de asperges wel een aantal dagen houdbaar.


De asperge is de stengel van een plant. Het witte gedeelte groeit onder de grond, en zodra de kopjes boven 'het aspergebed' uitsteken gaan ze verkleuren. De toppen worden snel lichtroze tot donkerpaars. Officieel mag dat natuurlijk niet, en moet een asperge een smetteloze witte slungel zijn! Laat je de asperge nog verder doorgroeien dan wordt ie helemaal groen, zoals op de tweede foto. Ze zijn dan ook nog heel lekker, de smaak verandert wel, die lijkt een beetje op broccoli. Voordeel van groene asperges: je hoeft ze niet te schillen!

Bij een wandelingetje om het huis viel mijn oog op deze plant: de asperge! Deze is onbedoeld vanuit de moestuin aan de wandel gegaan. Zo ziet zo'n uitgegroeide groene stengel er uit. De schubjes groeien uit tot bloemknopjes! Omdat het zo'n iele plant is was het wat moeilijk te fotograferen. Hij mag nog even blijven staan, maar zal over niet al te lange tijd het veld moeten ruimen.

In dit boek staan veel lekkere recepten over asperges. Tenslotte nog twee 'weetjes'. Asperges worden nooit later gestoken dan 24 juni, Sint-Jan (klik). Dit doet men om de plant weer op krachten te laten komen, zodat het volgende seizoen weer asperges gestoken kunnen worden. De smaak van asperges gaat naarmate het seizoen vordert ook achteruit.
Het tweede 'weetje' is dat asperges licht zwavelhoudend zijn. Als je een tijdje nadat je asperges gegeten hebt naar het toilet gaat om te plassen (klik) en je ruikt een vreemde, beetje zwavelige lucht, dan komt dat door de asperges die je gegeten hebt!

Deze foto laat zien hoe de aspergeplant er in de herfst uitziet, de groene stengels zijn uitgegroeid en dragen prachtige rode besjes.
Een fijne dag en mocht je de komende tijd asperges tegenkomen: geniet ervan, het seizoen is maar kort!

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...