dinsdag 11 augustus 2009

Terug van weggeweest...


Na een heerlijke vakantie zijn we weer thuis! Met een hoofd vol herinneringen en ideeën, een heleboel foto's en wat kleine souvenirs en Franse heerlijkheden hoop ik het vakantiegevoel nog lang vast te kunnen houden...

Bij thuiskomst waren er twee zeer blije hondjes, die het heel goed hebben gehad met Johan en Geke... Het huis lijkt onwerkelijk groot, de tuin immens na twee weken op zo'n 20 vierkante meter gebivakkeerd te hebben!
De komende weken regelmatig een 'La douce France' logje. Om te beginnen een klein verhaaltje over Roquefort, een plaatsje in Zuid-Frankrijk waar de beroemde pittige kaas vandaan komt... natuurlijk met een lekker recept!


Onderweg naar en terug van onze vakantiebestemming reden we bijna door Roquefort, beroemd geworden door de kaas, gemaakt van schapenmelk. Vooral DS vindt roquefort erg lekker en dus was de beslissing snel genomen een klein ommetje te maken en een van de kaasfabrikanten te bezoeken.
Roquefort (klik) wordt gemaakt onder strenge voorwaarden, anders mag de kaas de naam Roquefort niet dragen. Van oudsher rijpt de kaas in de grotten rond en in Roquefort. We bezochten de voormalige kelders en grotten van Gabriel Coulet.

Natuurlijk namen we een flink stuk kaas mee! Thuis werd van een gedeelte van de kaas met courgette en uien uit de tuin een heerlijke pastasaus gemaakt!
 
150 gram roquefort,
2 tenen knoflook fijngesneden,
1/2 theelepel herbes de provences,
400 gram courgette in kleine blokjes gesneden,
2-3 (bos)uien in ringetjes (ook groen!),
zout en peper uit de molen,
scheutje olijfolie,
2,5 dl. creme fraiche,
400-450 gr. pasta.

Fruit de uien met knoflook en courgette in de olijfolie en laat deze bakken op zacht vuur, voeg peper en (beetje) zout toe en de herbes de provences. Kook intussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer de creme fraiche door de groente en verkruimel de roquefort boven de saus. Laat alles goed doorwarmen. Als de pasta al dente gaar is deze afgieten en de saus erdoor roeren. Lekker met een frisse tomatensalade en donker stokbrood!Bon appetit!
Er schiet me ineens een herinnering te binnen... In 1980 was ik met een groepje vriendinnen in Frankrijk voor een wandelvakantie. We aten bakken met fromage blanc (kwark) met abrikozenjam, net slagroom, zo heerlijk! Boven in die kwarkbekers zat een vetvrij papiertje met daarop: bon appetit! Wat door ons natuurlijk werd verbasterd tot apentiet... De hele vakantie hadden we elke keer als er een pot kwark opengemaakt werd wéér pret...


Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...