donderdag 22 oktober 2009

Kweeën in Meeden...

'Fruitfair in Meeden', lees ik in diverse tijdschriften en in de krant. Dat moet bij Tuingoed Foltz (klik) zijn...
Met de lokkende ondertitel 'Al het goede van de herfst...' in ons achterhoofd, vertrekken we zondagochtend naar Meeden. Onderweg  genieten we van een stralende strakblauwe lucht.
Bij Foltz zijn er vele verleidingen: proeverijen van paddestoelen, honing, jams en chutneys, fruitrassen, wollen kleding, tuingereedschap, planten en fruitbomen...
Waar beginnen we? Binnen bij de serviezen, Mariabeeldjes, zeepjes, kaarsen, enz. Daarna storten we ons buiten op de stand van de kweepeer, verse kweeën, mosterd, chutneys, jams... In Engeland en Frankrijk kun je heerlijke jams en geleien kopen gemaakt van kweepeer, in Nederland kun je het nauwelijks vinden, zo jammer! Gelukkig mogen we vandaag van alles proeven. We hebben al jaren een kweeperenboom in de boomgaard, alleen geeft die (nog) geen vruchten, dus DH grijpt meteen de kans om met de kweker hierover in gesprek te gaan. Met veel tips, recepten en een kilo kweeperen gaan we verder...

Thuis staat er een schitterend boekje met recepten van peren en kweeperen in de kast. Het is een uitgave uit 1945! Wat denk je hiervan:

Vogelnestjes

Schil de kweeperen en boor ze zoo dat zooveel mogelijk van het klokhuis verwijderd wordt. Kook ze even voor opdat ze iets zacht worden. Zet ze dan rechtop naast elkaar in een beboterden vuurvasten schotel, vul de holtes met suiker en leg er een geklopt mengsel van eiwit en slagroom over. Zet den schotel in een zachten oven.

Er staan recepten in met verrassende namen: gebraden kweeperen, kweepeerpensjes, ratafia van kweeperen, bandoline...

De kweeperen in calvados en een potje koolzaadhoning gaan ook mee naar huis... Ik ben van plan kweeperengelei te gaan maken. Alle toevoegingen en bijzondere recepten zijn heerlijk, maar pure kweeperengelei met weinig suiker: zo lekker!
Laat ik nu bij Chris een geweldig logje over kweeperen tegenkomen, door haar geschreven op 17 oktober! Ze geeft er ook een recept voor kweeperengelei...
En hier? Hier geurt het naar kweeperen, een zoet parfum!

Ons bezoek in Meeden is nog niet afgelopen...

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...