Jongste zus en ik waren op dat moment gezellig aan het lapjes
Nog geen halfuur later stonden de drie kilo aardbeien, gewassen en vakkundig van ongerechtigheden ontdaan op het vuur, samen met citroensap en de suiker die in huis was. Gelukkig heeft een imker bijna altijd wat extra suiker in huis ;-)
En terwijl we naast het fornuis stonden te kwebbelen...
...gutste ineens de jam over de rand van de pan. Joepie ;-(
De potjes stonden brandschoon - gewassen met soda en nagespoeld met kokend water - te wachten op heerlijke jam...
...en even later waren er dertien grote potten en een klein potje gevuld en geurde de keuken naar aardbei...
Dat ging razendsnel: de één de potten vullen en de ander de deksels erop draaien en de potten op de kop wegzetten!
Mmmmmmm....
Binnen anderhalf uur was het karweitje gepiept en zaten we - enigszins opgewarmd - achter een vers kopje thee!
Zuslief is met een aantal grote en het kleine potje - lief kadootje voor iemand - naar huis gegaan.
Vandaag bleek dat de potjes jam, potjes saus zijn geworden. Geen nood, dan soppen we het broodje toch door ons bord? En wat te denken van trifle maken met..., yoghurt met..., ijs met...
Gelukkig zijn de potjes nog wel even houdbaar en kan ik er de komende tijd met mate van gaan genieten!
En aardbeienjam? Die komt ook nog wel, er hangen nog genoeg aardbeien aan de struiken en geleisuiker staat op het boodschappenlijstje...
Het fornuis staat er intussen ook weer strak en van plakkerij ontdaan bij. Op naar de volgende aardbeienronde!
11 opmerkingen:
Oh, heerlijk ziet het er uit! Wat een hoeveelheid had je daar! Wat wij doen met slappe jam: over de cake gieten/ lepelen. Zalig, die natte cake( heel soms met wat iijs, maar meestal met vla of yoghurt).
En nu maar snel weer een voorraad geleisuiker in huis halen ;-))
Heerlijk toch die aardbeiensaus. Overal goed voor te gebruiken, zoals je zelf al schreef. Nog een fijne dag. groetjes Wilma
Aardbeien bevatten van zichzelf weinig pectine en daardoor wordt de inhoud van potjes meer saus dan jam achtig
Vers citrussap zal net als de toegevoegde suiker voor enige binding zorgen of het langer inkoken van de aardbeien
Over enkele weken zal je merken dat inhoud toch nog iets dikker geworden is dan net na het afkoelen na bereiding.
Maar ik neem direct van je aan dat ook de dunnere jam van de zomerkoninkjes een heerlijke smaak en kleur zal geven en toevoegen aan allerlei andere gerechtjes.
Zo'n leuk werk om van vers fruit sap,jam,confituur of gelei te maken en wanneer de potten na het vele werk op de plank staan geeft dat een rijk gevoel is mijn ervaring.
Geniet van alles wat er uit eigen tuin komt en van de oogst achter glas!!!
Lieve groet,Ger
Jammie!!! Ondanks de saus blijft het heerlijk om zelf van fruit jam en andere dingen te maken.
Jammer genoeg niet meer zoveel aardbeienplanten in de tuin maar des te meer rode bessenstruiken.
Zien we ook nog de resultaten van jullie 'verprutste' lapjes??
gezellige dag
groetjes,Truus uit Drenthe
Oh maar aardbeiensaus is ook heel erg lekker, daar kun je heel erg veel toetjes meer versieren... al die yoghurt, vla en ijs... daar ga je van genieten hoor...
Heel fijne warme dag vandaag,
doe rustig aan,
Liefs,
Mirjam
Ik heb gisteren aardbeien geplukt en had ook zo' n 3 kilo. Ik heb er jam ( ook meer saus) van gemaakt en aardbeien op sap.
En die geur.....zooooó lekker !
Vanmorgen mijn moeder geholpen met aalbessen plukken, zij maakt er morgen sap van. Het is echt zomer !
Ik denk dat ik niet zoveel aardbeien krijg dit jaar, komt maar mondjesmaat iets binnen....(mannetje brengt altijd alles op het aanrecht.
En lekker als saus bij het ijs, jammie!
Het is ook mij overkomen Mienke en de mannen zijn er maar wat blij mee! Heerlijk voor over het ijs. Mijn tweede poging is wel jam geworden, dus onze voorraad is weer op orde.
Och net niet genoeg ingekook...... maar saus is ook heelijk te gebruiken mmmmmmm.....
Zonnige groetjes Anje.
Volgend jaar een paar fijngesneden appeltjes mee laten koken. Appels bevatten pectine en binden dus de aardbeien. Och, zolang het puur fruit is, is er eigenlijk niets mis mee, toch?
Een reactie posten