vrijdag 16 oktober 2009

Prinsestarta...

Hier zie je een heerlijk stukje Zweedse Prinsessentaart, oftewel Prinsestårta, made in Holland...
Gisteren hebben Willy, Marijna en ik elkaar voor het eerst ontmoet in het gezellige en sfeervolle huis van Willy...
De bindende factor is uiteraard handwerken, maar ook Zweden, dus mocht de Prinsessentaart niet ontbreken!
Voordat de taart zo mooi op tafel stond, was er heel wat werk verzet...
Eva zorgde voor het recept!  Ik heb het niet helemaal gevolgd, maar hier is het enige echte Zweedse recept! De bron is: Sverige Kuriren nr. 1 / 2005
Eva, dankjewel! Nu zal ik laten zien hoe de taart gemaakt wordt.

Voor de bodem:

4 eieren, 1 dl bloem, 2 dl suiker, 1 dl aardappelmeel, 2 theelepels bakpoeder

Verwarm de oven voor op 175 graden, hetelucht 160. Beboter een taartvorm van 26cm doorsnede.
Klop de eieren en suiker tot een luchtig mengsel. Meng de bloem met het bakpoeder. Voeg dit bij het eiermengsel, roer alles goed door elkaar en giet het beslag in de vorm. Zet de vorm in de oven en bak ca. 40 minuten. Laat de taart afkoelen op een rooster.

Voor de vulling:

4 blaadjes gelatine, 2 dl custardcrème, 2 tl vanillesuiker, 3 dl slagroom, evt. frambozenjam

Week de gelatine in koud water. Maak de custard volgens het recept op de verpakking, en voeg de uitgeknepen gelatine toe aan de warme custard. Voeg naar smaak de vanillesuiker toe en laat de custard opstijven.

Snijd de taart in drie lagen: de bovenste laag moet minder dan 1 cm dik zijn! Leg nu de taartlagen op elkaar met de vulling ertussen.
Ik heb de onderste laag van frambozenjam gemaakt en de bovenste van slagroom...

Geklopte verse slagroom. Uiteraard mag DS de kloppers aflikken...

Voor de decoratie:

300 gr marsepein, groene kleurstof, poedersuiker

Meng de marsepein met de groene kleurstof. Rol de marsepein uit tot een ronde dunne plak, groot genoeg om de hele taart - inclusief de zijkanten - mee te bedekken. Eventueel poedersuiker als versiering op de taart strooien.

Et voila! Hier is het groene gevaarte...

En toen restte nog... de afwas!
Die heb ik lekker laten staan en toen alles ingepakt en klaar in de auto (en op de aanhangwagen - grapje!) stond, vertrok ik naar Willy, ga je mee?


Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...