Een paar jaar geleden kochten we een prachtig kookboek in Engeland en daarin staat een wel heel aantrekkelijke lemon meringue pie...
Aan de slag!
Voor de bodem kneed je 115 gr. bloem met een snufje zout, 50 gr. boter en 20 ml. koud water. Maak er een 'smooth' bal van en leg die een half uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Na een halfuur: rol met de deegroller uit tot een mooie dunne lap en bekleed er een vorm mee van ca. 20 cm. in doorsnede. Prik met de vork hier en daar wat gaatjes in de bodem...
Dek het deeg af met bakpapier en gebruik keramische bakkorrels of gedroogde peulvruchten om de bodem 'blind' te bakken. Bak de bodem 15 minuten op 200 graden en schakel de temperatuur dan terug naar 150 graden. Verwijder de bakkorrels en het bakpapier en bak de bodem dan nog 5 minuten tot ie lichtbruin en knapperig is...
Als de bodem af staat te koelen maak je de intussen de 'lemon'- vulling:
Scheid twee eieren en zet de eidooiers klaar, de eiwitten gebruik je later. Rasp de schil van 2 schoongeboende citroenen en pers de citroenen daarna uit.
Doe in een pan 300 ml. koud water, 50 gr. maizena, 175 gr. poedersuiker en breng dit onder goed roeren aan de kook. Goed blijven roeren en dan het citroenrasp en -sap toevoegen.
Haal het mengsel van het vuur en voeg 2 eidooiers toe, deze heel goed erdoorheen kloppen!
Laat het mengsel iets afkoelen en schep het op de deegbodem en strijk het glad...
In een vetvrije kom de 2 eiwitten met 75 gr. poedersuiker heel stijf kloppen. Evt. de suiker in gedeelten toevoegen tijdens het kloppen. Kun je de beslagkom op de kop houden, zonder dat de hele kledder eruit valt en heb je stevige glanzende eiwit, dan is het goed...
Schep het eiwit op het intussen afgekoelde citroenmegsel en strijk het niet al te glad, maar maak wat pieken...
Bak de lemon meringue pie nog ongeveer 20 minuten op 150 graden. Als de bovenkant lichtbruin begint te kleuren is ie klaar...
En dit is het eindresultaat! DS heeft voor een heerlijke taart gezorgd......en mag em zelf aansnijden...
Dat duurt maar even...
Schoon op! Voor morgen hebben we nog wel een paar scones, een halve shepherd's pie en Jerusalem artichokes soup - uit hetzelfde boek...
22 opmerkingen:
Yummie, dat ziet er lekker uit. Heb het recept opgeslagen voor "jeweetmaarnooit".
Alsnog proficiat overigens!
Janny
Ziet er héérlijk uit joh! ik ga me ook eens van die bakkorrels aanschaffen. Heb jij voor mij je prive mailadres? ik heb je al een paar keer willen mailen, maar kan nooit antwoorden op je mailtje ( no reply) en ik wil je vraag wel beantwoorden op mijn blog.
Hartelijke groetjes, Jeannet
Jammie, jammie, dat zieter lekker uit!!! Van harte nog...ik maakte destijd wonende in de States de Key West Limon pie, maar dan met limoen. Weet nog wel dat er belachelijk veel suiker bij ging...lekker was hij wel, maar een aanslag op je tanden leek me toen. Net als die sheperd pie, die mijn Engelse vriendin zo nu en dan voor ons maakte. Heerlijk
Nog gefeliciteerd met je zoon! Die taart ziet er heerlijk uit.
Hoe is zijn eerste rijles bevallen?
Ik zit te watertanden en dat op de vroege morgen.....
Zo dan.....ik wilde vragen of je een stuk op wilde sturen, maar dat kan niet meer ;-)
Groetjes
Ines
wat leuk, een taartbakkende zoon! nog van harte gefeliciteerd. De taart ziet er heerlijk uit.
Nog gefeliciteerd met je zoon. Die taart ziet er lekker uit.
Nog gefeliciteerd met je zoon, leuk idee een high tea! De taart zag er HEERLIJK uit, fijne dag knuffel Else
MMM het water loopt mij in de mond, jammer dat we hier wat kilo's proberen kwijt te raken, maar ik print het patroon zo even uit en doe het in ons receptenboek, voor eens!! Nog een fijne dag
Lida
Nog van harte! De taart was vast een succes!
Van harte met je zoon!
En die taart ruik je dwars door het beeldscherm heen!Hij lijkt me heerlijk.
mmm lekker en t klinkt allemaal zo gezellig als een echte zondag
wat leuk dat ie dat zelf maakt!
groetjes hil
Lekker! over 11 dagen wordt hier ook een high tea geserveerd en dan staat deze taart er zeker bij.
Zo te zien was het een lekkere taart!
Groetjes
wat een top taart!! Ik heb trouwens heerlijk bij je gelezen: Parijs, het gedicht van Kopland, prachtige foto's, en je borduurwerk in rose tinten.....ben weer helemaal bij!! Dank je wel voor zoveel leuks en moois, groetjes, Sylvia
Deze bakdemonstratie nodigt uit om er onmiddellijk aan te beginnen... Ik zal het zeker eens proberen, het ziet er zo lekker uit !!!
Hmmm dat ziet er heerlijk uit, bedankt voor het recept ga het ook ooit eens proberen.
Dat ziet er lekker uit. Zeker het proberen waard. Die aardperensoep, wat heten ze toch mooi in het engels: Jerusalem Artichokes... ik moet nog steeds wat aanplanten. En.. je raakt ze nooit meer kwijt! Maar misschien is dat wel handig met de crisis!
mmmm!!!!
Inmiddels recept "overgeschreven".
Heb zin om de taart binnenkort te maken.
Eet je hem koud-warm-lauw, of kan het allemaal?
Wat vinden jullie/je zoon het lekkerst?
Groetjes, Mia uit Ter Apel.
Hallo Mia, Dank voor je reactie! Koud vonden we de taart erg lekker, niet ijskast koud, maar gewoon afgekoeld uit de oven... Het is echt een supersimpel recept, kan volgens mij niet mislukken!
Heel veel succes en eet smakelijk!
Een reactie posten