maandag 11 februari 2013

Chocolate Chip Cookies...

Wat doe je als DS zin heeft om chocolade koekjes te bakken?

Juist, hem lekker zijn gang laten gaan... De dame die deze koekjes als eerste gemaakt heeft is Ruth Graves Wakefield (klik) die in Amerika een tolhuis had waar mensen ook konden eten en drinken. Ruth was wijd en zijd bekend vanwege haar toetjes. Toen ze haar chocolate chip cookie bedacht had, sloot ze een contract af met Nestlé, die haar recept verpreidde op de verpakking van chocolade. Ruth schreef verscheidene kookboeken.
Als je zelf aan de slag wilt: hak 350 gram chocolade in stukjes. DS neemt melk, puur en wit, je kunt natuurlijk een andere combi maken of één kleur nemen.

Meng in een kom 550 gram bloem met 1 theelepel bakpoeder en 1 theelepel zout. Meng in een andere kom 250 gram boter (op kamertemperatuur) met 180 gram basterdsuiker, 180 gram kristalsuiker en het merg uit een vanillestokje tot een romige massa. Doe daar één voor één twee eieren door, het eerste ei moet helemaal opgenomen zijn, dan pas het tweede toevoegen.Wij gebruiken daar de Kitchen Aid voor, die sinds zij haar intrede hier heeft gedaan al veel lekkers heeft helpen mengen!

Voeg beetje bij beetje het bloemmengsel bij het botermengsel en doe er tenslotte de chocoladestukjes bij.

Verwarm de oven intussen voor op 190 graden. Weet je wat grappig is? Na de kerst heeft DH de oven helemaal schoongemaakt. En als ik zeg schoonmaken, dan bedoel ik ook écht schoonmaken, de binnenkant ziet er als nieuw uit, alleen wilde de deur na de schrobpartij niet meer dicht en hing een beetje scheef ervoor te wachten op wat komen ging. DS heeft vanavond de oven aangezet en toen de oven opgewarmd was, wilde de deur ineens wel weer dicht... Benieuwd of de deur nog open wil als de oven weer helemaal afgekoeld is, maar dat zien we dan wel weer ;-)
Waar waren we gebleven...

Maak platte bergjes deeg zo groot als je zelf wilt op een vel bakpapier, maar wel ongeveer 1,5 cm hoog. Laat ruimte tussen de koeken/koekjes omdat ze nog wel 'uitlopen'. Bak de koekjes ongeveer 8 - 10 minuten. Als de koekjes net uit de oven komen zijn ze slap, ze moeten door afkoelen stevig worden.

Na het bakken zien ze er zo lekker uit dat je meteen aan wilt vallen voorzichtig een koekje wilt proeven. Wacht nog even, want ze zijn zacht, loeiheet en de gesmolten chocolade is ook knetterheet... Maar als ze eenmaal afgekoeld zijn...

19 opmerkingen:

Annelein zei

Ze zien er heerlijk uit... ik heb er eentje meegenomen hoor... de verleiding was te groot...*Ü*...

Lida zei

Mmm wat lijken die mij lekker! Helaas moet weer streng op dieet! Fijne dag
Lida

Margriet zei

Hallo Mienke,
Die zien er lekker uit ! Ik heb zaterdag heerlijke brownies gebakken. Uit een nieuw kookboek.
Groet Margriet

josé zei

Zien er toch lekker uit. en zoon gebakken. Dan smaken ze nog beter.

Maar jij hebt ook zo'n mooie machine er voor. Daar ben ik al jaren weg van.

Maar ja als je hem niet veel gebruikt is dit zonde.

Maar altijd genieten bij een ander als ik ze er mee bezig zie.

Smullen maar ik kan ze ruiken.

AnitaS zei

Oei die kokejes zien er veel te lekker uit. Bedankt voor het recept.

GRANNY'S HOUSE zei

Zo dan, maar dat ziet er lekker uit.

Groetjes
Ines

Anoniem zei

They look delicious!

Gert zei

Oh, lekker hoor! Ik zal onze KitchenAid ook binnenkort weer eens aan het werk zetten.

Anoniem zei

Heerlijk. Ik heb ze in geen jaren gebakken maar bakte ze vroeger erg veel.Lekkere variant: stukjes walnoot toevoegen.
De Kitchen Aid is ook al ruim 10 jaar een ware Keuken Hulp bij ons!

Josien zei

Wat komt dat van pas!
Ik zou juist een lekker recept uitzoeken voor als woensdag de buurvrouwen hier komen.. iets met chocola... Niet te geloven, toch? Nu heb ik het 'printklaar' van jouw mooie blog!

Wat is jullie witte Kitchen Aid mooi, zeg. Ik ben ook helemaal enthousiast over de zonnepanelen, die het zo goed doen ;-)
En je rozen en huisjes...

Liefs,

Anoniem zei

Oh heerlijk!!!
Heb zaterdag net een groot stuk taart gehad-schonedochter gebakken en de dag ervoor net laatste stukje carrotcake van Mary Berry opgemaakt.
En nu jij met deze verleiding!!!
Hoe heb je de oven schoongemaakt? Van de wortelcake is wat uit de vorm gelekt en ingebrandt omdat ik dat niet in de gaten had-krijg het er niet uit.
Hoeveel koekjes zijn er nog over?
geniet van de zon
groetjes,Truus uit Drenthe

Sis Voorn zei

Bedankt voor het recept. Ga ik volgend weekend zeker eens maken ;-)

Anny zei

Jammie! Wel uit de buurt van de honden houden hoor: die mogen geen chocolade... en het lijkt wel of ze met chockoekjes helemaal op scherp staan om een koekje te stelen!

Guusje, zei

O wat heerlijk zien ze eruit. Bedankt voor het recept. En wat leuk dat je bij mij in de buurt was.

Balsemien zei

@Anny, onze vorige hond Bijke, - ja een Friese Stabij! - heeft toen ze al heel oud was Twix met verpakking en al opgegeten en met haar zijn we bij de dierenarts beland. Gelukkig heeft ze het overleefd en zeiden we grappend dat ze een nieuwe naam had: Twixie!
@Truus, Dh heeft de oven schoongemaakt door van alles en nog wat te doen: met biotex, zachtjes borstelen en schuren, inweken met afwasmiddel, met plamuurmes. Bij ons was de oven redelijk aangekoekt :-(

Annabel zei

Mmmm!! Ze zien er heerlijk uit! Helemaal nu ik zo'n honger heb haha.
En even over dat houten gereedschapje: dat is een stempeltje. Door 'm over een inktkussen te 'rijden' en dan over je papier, krijg je een leuk randje! :)

Liefs, Annabel

quiltsathome zei

Je koekjes lken me heerlijk !!!
Alleen mag ik zenu een niet ivm met de lijn......
Tja, met onze quilthobby word ik ook al niet vanzelf slank .

quiltsathome zei

Oeps, zie ik nu pas dat ik net wel heel haastig heb zitten typen. Sorry !

Atelier Ullizee zei

Leuk dat verhaal rond het ontstaan van dit koekje! Ik wil ze zeker ook eens bakken, mijn kleine dochter is gek van chocolade...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...