vrijdag 27 februari 2015

Tjalf Sparnaay...

'Pastry with Strawberry', 2012
Gisteren hebben mijn beide zussen en ik genoten van een heerlijk dagje Zwolle! En nee we zaten niet bij banketbakkerij van Orsouw of Lindeboom voor een heerlijke moorkop... Zie je de matte glans op de chocolade? En de romige slagroom?
Deze moorkop is voedsel voor je ogen, geschilderd door Tjalf Sparnaay (klik), die momenteel exposeert in Museum de Fundatie (klik). Zijn expositie kreeg de naam 'Closer', veel zaken uit het dagelijks leven hangen 'ingezoomd' in het museum. Zelf noemt hij zijn werk megarealisme.

Detail uit: 'Broodje Ham Ei', 2014
Dit is een gedeelte uit het schilderij. Je zou zo even met je vinger een likje van die mayonaise nemen!
Tjalf Sparnaay is geboren in 1954, en was aanvankelijk sportleraar. Hij had grote bewondering voor Carel Willink (klik), bij hem had hij schilderlessen willen nemen. Sparnaay heeft zichzelf ontwikkeld, door in zijn vrije tijd zich toe te gaan leggen op het schilderen van zaken uit zijn omgeving. Basis van zijn schilderijen zijn foto's die hij in zijn directe leefomgeving maakt en samenstelt. In het museum werd een film gedraaid, waarin zijn werkwijze werd getoond. Hij maakt foto's van het object dat hij wil gaan schilderen, verschuift het een en ander en projecteert de foto's op een grote wand en maakt daar één compositie van.

Detail uit: 'De Kassabon', 1998

'Krentenbollen in Plastic', 2005
Mijn zusje merkte op dat Sparnaay een meester is in het schilderen van plastic. Inderdaad, reuze knap hoe hij zijn doeken laat knisperen!

Detail uit: 'Holland', 2000

'Boterhammen in papier', 2007

Detail uit: 'Boterhammen in papier', 2007

'De Handen', 2002
Ik  kreeg de neiging om de handdoek even aan te reiken bij het zien van deze handen. Zelfs de glans in de nagellak wordt mooi weergegeven...

Detail uit: 'De Handen', 2002

'Sla', 2008
Dit schilderij meet 120 x 180, een enorme schaal vol sla dus! Supergaaf vond ik dit door de blaadjes sla, het plasje vocht onderin waarin de olijfjes drijven. Ook de glazen rand vol weerspiegelende kleuren trok de aandacht!

Detail uit: 'Sla', 2008
In de film die in het museum draait, wordt de parallel getrokken met het werk van de grote meesters zoals Rembrandt en Vermeer in de Gouden Eeuw. Stillevens die door lichtinval tot leven komen.
Dit kan Sparnaay ook erg goed vind ik... Kijk maar eens naar dit schijfje tomaat en naar de sla. Om zo in te bijten toch?

'Kroket', 2012

'Tulpen op z'n kop', 1984
Voor me ligt de catalogus van het werk van Tjalf Sparnaay. Leuk om door heen te bladeren en te lezen over zijn werkwijze en filosofie. Je ziet dat hij sommige onderwerpen een aantal keren achter elkaar schildert, zoals de broodjes, de bakjes patat en flessen ketchup. Alsof hij ze wil doorgronden!
De tentoonstelling in Zwolle is prachtig, dus als je in de buurt bent...
Museum de Fundatie is een bijzonder museum, dat regelmatig tentoonstellingen organiseert die gewoon erg de moeite waard zijn! Hier (klik) schreef ik er al eerder over...10 opmerkingen:

ireneinhetatelier zei

Oeps, het is bijna etentiijd als ik dit lees... Mmm, die sla of die hagelslag... Wat een geweldige schilder!

marcella zei

hoe je 't ook bekijkt, het is wel Vakwerk!... en het ziet er erg smakelijk uit :)

Mirjam zei

Hoi Mienke,
Wat een bijzondere schilderijen zeg. Ik moest echt even heel erg goed kijken hoor, want ik dacht eerst echt een foto te zien van een heerlijk gebakje...
Dat moet wel een heel mooie tentoonstelling zijn, maar om daarvoor helemaal naar Zwolle te rijden... twee uur heen en twee uur terug... Nee, toch maar niet... maar ik heb wel genoten van de foto's...

frameless mind zei

Wat een prachtige schilderijen zijn dit! Geweldig om naar te kijken. Fijn dat je hierover blogt. Misschien raken er zo nog meer mensen geïnspireerd om naar deze bijzondere tentoonstelling te gaan kijken. Groetjes van Liliane

Ineke zei

Prachtig, net echt!

kaneeltje zei

De Fundatie staat hier weer op de verlanglijst maar dan voor het beeldhouwerk. Althans bij mijn man, maar ik zeg geen nee want ik ga graag nog eens die kant op. Wat ik over deze schilderijen moet denken, ik zou er net zo lief een foto van nemen denk ik ipv uren te schilderen. Maar ja, ieder zijn hobby.

Truus zei

Het is maar goed dat ik al gegeten heb-maar krijg wel trek in die heerlijke soes!!!
Goed weekend
groetjes,Truus uit Drenthe

Willy zei

Het lijkt allemaal zo echt. Vooral die moorkop zit me heel erg aan te kijken. Lekker bij de koffie op maandagmorgen ;)

ivoorwit.blogspot.com zei

Mooie foto's! Ik denk dat ik nog maar even ga kijken. Goed weekend, Thea.

Annelein zei

Heerlijk genieten van al dat moois. Het lijkt erg op fijnschilderen. Zo echt...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...