donderdag 26 februari 2009

Van de bloemetjes en de bijtjes II...


Over de bloemetjes en de bijtjes gesproken... Toen onze DS geboren is, hebben we dit kaartje rondgestuurd. We vielen als een blok voor het plaatje! Het geheel van het bloembedje, de honingraat en het baby-bijtje vonden we zo lief...

Pas veel later dacht ik aan het verhaal 'Koninginnegelei' uit de bundel Op weg naar de hemel van Roald Dahl (klik)... Op de omslag van dit boek staat de illustratie die bij het verhaal hoort. Het gaat over een klein babietje dat niet wil groeien, een vader die imker is en koninginnegelei...

Goed... terug naar de bijen. Zoals gezegd zijn de bijen erg belangrijk voor de bestuiving van bloemen en gewassen. Door deze bestuiving kunnen de planten zaden en vruchten gaan vormen. Tuinders en boeren hebben er dus belang bij dat imkers met hun bijen komen bestuiven op het moment dat de planten bloeien. Van alle bestuivingen in de plantenwereld wordt 80% door honingbijen tot stand gebracht, de overige bestuivingen vinden plaats door hommels, solitaire bijen en andere insecten.

Foto: koolzaadveld in de buurt van Greetsiel, Duitsland, voorjaar 2008.
Honing is net zo divers als bijv. wijn. De plant waarvan de nectar afkomstig is bepaalt voor een groot deel de smaak en structuur van de honing. Sommige honingsoorten, bijv. koolzaadhoning, worden gemengd met andere om te voorkomen dat ze meteen gaan versuikeren. De versuikerde honing smaakt dan nog net zo lekker, maar is minder goed te gebruiken, omdat het niet meer smeerbaar en/of vloeibaar is.
In het verleden reisde DH met zijn bijen naar verschillende drachten. Zo hebben de bijen van DH wel in 'De Maten' gestaan, een prachtig natuurgebied in de buurt van Staphorst, waarin het vroege voorjaar veel wilg bloeit. Daarnaast reisde DH met zijn kasten naar de Flevopolder of Groningen voor het koolzaad. Ook heeft DH verschillende keren bij fruitboeren gestaan. En natuurlijk op de heide voor de heerlijke karakteristieke heidehoning.

Een sterk groeiend bijenvolk dat tegen het 'zwermen' aanzit. Daarover een andere keer meer! De lekkerste honing vind ik trouwens phaceliahoning. Phacelia is een klein blauw bloemetje dat boeren zaaien op braakliggende akkers en dat de vruchtbaarheid van de grond verbetert. Het is een groenbemester. Lindehoning is trouwens ook erg lekker. De honing is heel zacht van smaak en heeft een prachtige lichtgoudgele kleur, mmmmm...!
Er is geen nieuws vanuit de kraamweide, althans er zijn geen lammetjes geboren. De moeders en hun kroost verblijven nu regelmatig - als het miezert en 's nachts - in de stal. Ze kunnen in en uitlopen wanneer ze maar willen. Het ene ooirtje van Bep Brul is erg klein, we houden haar goed in de gaten!

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...