zaterdag 17 november 2012

Pelgrim...

Dit kacheltje reist al jaren met ons mee... Eerst tien jaar in ons eerste huis, daarna een jaar of vijf in de opslag en in de schuur en nu alweer bijna vijftien jaar in de keuken hier. Heel veel jaren heeft het kacheltje een andere rol vervuld, namelijk die van bijzettafeltje. Pas een aantal jaren stoken we er in de winter geregeld hout in. 's Ochtends maakt DH het kacheltje aan en zitten we met een knappend vuurtje achter onze broodjes, heel idyllisch. We hebben geen last meer van een ochtendhumeur, mopperen nooit op elkaar, hoeven ons nooit te haasten en zo ;-)

We hebben al heel wat kachels gehad, geen enkele mocht mee, behalve deze Pelgrim. DH en ik weten niet meer hoe we aan deze kachel gekomen zijn. Toen we het erover hadden kwamen wel andere kachels in gedachten voorbij: Boxer, Yildiz, Hergom... Vooral die Yildiz was erg. Zo zaten we in 1983 in ons pas gekochte oude huis met een woonkamer van 100 vierkante meter weg te kleumen bij een kachel die van buiten niet wist dat ie van binnen brandde... De vloerverwarming werkte niet omdat de buizen in het water lagen... De zomer erna hebben we de grote kamer verbouwd tot twee kleinere met twee rookkannalen en de Boxer (klik) aangeschaft, waardoor het een stuk aangenamer werd! De Pelgrim kwam in de kleinste kamer te staan. Er is zelfs wel eens een pan erwtensoep op gekookt...

Vandaag heeft het kacheltje voor het laatst in de keuken gebrand... Want, hoe romantisch ook, warm hebben we het in de keuken niet als het buiten écht koud is. We hebben dus een andere oplossing bedacht, een andere kachel komt ons binnenkort verwarmen. Ik geef toe, hij of zij moet mijn hart nog wel veroveren: het is een 'brandkast'. Maar... wel een die op de centrale verwarming en onze zonneboiler aangesloten gaat worden en grotere delen van het huis energiezuinig en portemonnee-vriendelijk gaat verwarmen.
In de huiskamer houden we onze vertrouwde houtkachel, zodat we in de vlammetjes kunnen blijven staren!
Ons oude kacheltje gaat niet weg, welnee... We zijn al aan het filosoferen over een overdekt plekje buiten waar we 's zomers - als het donker en kouder wordt - een fikkie kunnen stoken...

20 opmerkingen:

quiltsathome zei

Hartstikke leuk dat jullie hem al zo lang hebben.
Maar warmte is ook belangrijk, he ?

GRANNY'S HOUSE zei

Wat een nostalgisch kacheltje, mijn oma en opa hadden een grotere en daar werd op gekookt en zaterdagavond werd hij helemaal opgepoetst, want zondags moest hij glimmen en werd er gekookt op 2 petroleumstellen.

Groetjes
Ines

Annelies zei

Ach en zo neem je er op een waardige wijze afscheid van.

Marijke zei

Ook wij houden erg van een vuurtje stoken helaas alleen in de tuin want een huis met centrale verwarming heeft geen schoorsteen!
Dus we hebben binnen een nephaard we moeten toch ons schoen kunnen zetten en zingen bij de schoorsteen voor de Sint toch??? hihi!
groetjes Marijke

Guusje, zei

O wat een leuk kacheltje. Die hebben mijn broertje en ik 4 jaar geleden uit de schuur gehaald, mijn pap stookte die daar altijd als hij aan het werk was. Ik bakte daar vroeger altijd de oliebollen op. Leuk om hem weer te zien.

Noor zei

wat een prachtige oude kachel laat je zien!Dat is echt genieten he?
hopelijk bevalt de kast ook.
Ik weet nu al dat ik vaker hout moet gaan halen dit jaar, ik stook mijn kacheltje bijna dagelijks op dit moment,lekker genieten van de heerlijke warmte.
'warme'groet, Noor

AnitaS zei

Hele mooie kachel. Maar ja comfort is toch wel heel belangrijk.

Lida zei

Fijn dat hij niet weggaat want het is echt een gezellig kacheltje! Maar een kachel die het hele huis verwarmd is wel heel prettig!
Fijn weekend,
Lida

Anoniem zei

Nou, dat kacheltje van jullie maakt een ware pelgrimstocht!

Anny zei

Ja, een beetje warmte is ook belangrijk. Maar zo'n trouw beestje doe je nooit weg toch?

Monica zei

Gezellig verhaal over jullie kacheltje, inderdaad is een warme keuken belangrijker, maar wie weet weer bijzettafeltje?

Anoniem zei

Een mooi uitziende kachel is wat waard, maar als puntje bij paaltje komt....

Gerda zei

Een geweldige kachel, ziet er zo leuk uit! 20 jaar geleden had ik in Amsterdam nog een gaskachel, en die gaf een warmte, heerlijk. En was ook erg mooi. Ik vind het nog steeds jammer dat ik hem niet meer heb.
Fijn weekend, groetjes, Gerda

KijkDaarIs zei

Wij hebben net ons witte pelgrimmetje aan gestoken!!!
Het knappert al gezellig..en de kamer krijgen we er wel warm mee....;0)
Dan staat er in de keuken een pannetje snert te pruttelen..daar is het ook wel weer voor...zo nu weer en toertje haken...;0)
Fijn weekend...

Janny de Roo zei

doet me erg denken aan vroeger bij ons thuis.....(was het trouwens ook niet echt warm..!)

kaneeltje zei

Hopelijk krijgt dit kacheltje weer een nieuwe bestemming,want het is een plaatje.Sinds vorige week genieten wij ook van een houtkachel in de woonkamer.Heerlijk !

Janneke zei

Ik vind dit een hartstikke leuk kacheltje, moet je zeker bewaren. Wie weet wil je zoon hem later wel hebben.
Groeten , Janneke

Willy zei

Gelukkig dat hij jullie mag blijven verwarmen.
Fijne zondag,

Josien zei

Wat een leuke Pelgrimkachel en wat een mooie ontwikkelingen...
Zo is het, helemaal eens met Willy.

Gaan jullie dan zo'n buitenkeuken ontwikkelen? Niet gek, toch? Vooral niet met zo'n fijne tuin VOL met kruiden.!

lheurebleue zei

jaloers!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...