dinsdag 23 februari 2010

Dagjes uit zaterdag...

Zaterdagochtend vertrok ik al vroeg naar Noordijk (bij Neede) waar  Joke (klik) een lezing door An Moonen  (klik) georganiseerd had. De lezing vond plaats in een oude school die nu in gebruik is als streekmuseum. Bij Willy (klik) kun je foto's hiervan bekijken.
De lezing was erg boeiend. An Moonen neemt je mee op reis door de quiltgeschiedenis en geeft een kijkje in haar eigen collectie quilts.
Deze foto is van een lappendekentje uit 1815. In het midden van de quilt (hier bovenaan midden) is een papieren bloem geappliqueerd. Verder zijn het blokjes met achtpuntige sterren in allerlei kleuren.

Hier nogmaals het middendeel gefotografeerd. Het randje eromheen vind ik zo lief! De achterkant van deze quilt bestaat uit aan elkaar gezette driehoekjes (zandloper) met in het midden een ster. Een afbeelding vind je op het boek 'Geschiedenis van de Nederlandse quilt' geschreven door An Moonen. Van het boek had ik al een exemplaar, ik heb het nu door An laten signeren...

En hier zie je nog een detailfoto van de sterren aan de rand. Ook deze stof is prachtig.

Tegenwoordig moeten alle puntjes netjes 'kloppen'. Vroeger lukte dat ook niet iedereen! Deze top is daar het voorbeeld van. Hoewel ik niet zo'n liefhebber van paars ben vond ik de verschillende gebruikte lapjes hier heel mooi...

An had verschillende replica's bij zich. Alle met een verhaal. Vroeger stikte men de lappendekens door precies op de naad! De tegenwoordige quiltsters kunnen dat niet meer! Hier zie je er een mooi voorbeeld van...
An vertelde dat ze graag een klein hoekje van een lappendekentje losmaakt om te kijken welke tussenvulling gebruikt is en hoe alles aan elkaar gezet is.


Veel lappendekens hebben een voorzijde bestaand uit één lap stof. Voor het doorstikken werd op de achterkant een motief getekend zodat de tussenvulling gelijkmatig doorgestikt werd. Zou je de afbeelding op de voorkant volgen, dan krijg je een onregelmatig verdeeld patroon ten opzichte van de stof, met als gevolg onregelmatige hobbels en bobbels. An liet hier een voorbeeld van zien. Als je goed kijkt zie je hier het bloemmotief dat middenblok is, met lijnen van 60 graden aan de bovenkant en van 30 graden aan de zijkanten. Ook de hoeken hadden een apart doorstikmotief. Dat is typisch Nederlands.
De lezing was zo voorbij, het was een hele leuke ochtend. Mocht je in de gelegenheid zijn een lezing van An Moonen bij te wonen: doen!










Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...