maandag 12 januari 2009

Het Oranjekanaal...

Zaterdag schaatsten DH, DS en vriend van DH op het Oranjekanaal van Orvelte naar Noordbarge. Voor het huis van vriend konden de mannen op het ijs stappen en al snel waren ze bijna uit het zicht verdwenen. Toen ik deze foto maakte dacht ik aan Reinhard Dozy, een kunstschilder die in Elp woonde en werkte en verknocht was aan het Oranjekanaal. Hij heeft veel schilderijen van het Oranjekanaal gemaakt in verschillende jaargetijden.

Hier zie je een van zijn schilderijen van het Oranjekanaal. Het hangt in het Drents Museum in Assen.
Deze afbeelding heb ik van het Internet gehaald. Het Oranjekanaal is in 1852-1853 gegraven en loopt dwars door Drenthe van Hoogersmilde naar Klazienaveen. Het kanaal ontsloot de veengebieden in Zuidoost Drenthe, er ontstond een verbinding met de Drentsche Hoofdvaart. Zo kon o.a. de afgegraven turf per boot afgevoerd worden. Het 150-jarig bestaan van het Oranjekanaal is gevierd met verschillende festiviteiten en het verschijnen van een boek. Geniet van de prachtige foto's die allerlei mensen gemaakt hebben van het Oranjekanaal en de directe omgeving!

Terug naar het winterse Oranjekanaal van vanmiddag... Wat was het mooi! Het ijs was hier en daar verschrikkelijk slecht, maar dat kon de pret niet drukken!

2 opmerkingen:

GRANNY'S HOUSE zei

Huh? IJs op het Oranjekanaal, ik lees het vast niet goed ;-)

Groetjes
Ines

kaneeltje zei

Ik denken wat is ze toch aktief,blijken het oude berichtjes te zijn die je nu hier plaatst,haha (of moet je alles weer helemaal opnieuw typen ?).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...