zondag 21 maart 2010

Lazy sunday afternoon I...

Wat doe je op de eerste lekkere warme lentedag? Als Groninger Meeuw dame (klik) geniet je dan van het zonnetje... Je overdenkt de gebeurtenissen van de afgelopen tijd, vergeet even de drukte van al die lammetjes die maar springen, hollen, onder hun moeder duiken en blèèèren...

Bij de bijenkasten is het erg druk, gelukkig! Het betekent dat de bijen na het inwinteren uit de wintertros gekomen zijn. De bijen hebben het heel moeilijk gehad de afgelopen jaren en soms waren complete volken na de winter verdwenen. Het verschijnsel heet  in de bijenwereld de 'verdwijnziekte' (klik).
Bijen hebben een vaste taak, er zijn bijen die de kast ontdoen van viezigheid, bijen die het broed en de jonge larven verzorgen en er zijn vliegbijen die het stuifmeel halen. En de Koningin is er natuurlijk... Hier zie je schoonmaaksters op de vliegplank en 'haalbijen' met klompjes stuifmeel aan de pootjes binnenkomen. Het stuifmeel wordt opgeslagen in de raten.
De afgelopen twee dagen regende het flink. Dat was maar goed ook! Nou ja, het was goed voor de ramen van de kas en voor onze auto's, die zaten namelijk onder de bijenpoep! Bijen zijn nette beesten, in hun huis 'doen' ze niets. Na een lange winter - van wel eten maar niet naar de wc gaan - moet zo'n bij heel nodig... Tijdens de eerste vlucht poepen ze massaal. Deze eerste vlucht heet dan ook de 'reinigingsvlucht'. Je kunt dan het beste geen was aan de waslijn hangen, want die kan zo opnieuw de wasmachine in... Allemaal kleine mosterdgele vlekjes!

Hier zie je een bij met een flinke klomp stuifmeel aan zijn pootjes. De bijen vliegen nu veel op de crocussen.
Dit is een carnicabij, de soort is behaard en grijzig van kleur. De carnica staat bekend om haar zachtaardigheid.


Hier zie je het moederschaap van de twee dode lammetjes. Heel rustig gaat ze nu haar gang, het wezenloze is over. DH vindt het vervelend dat hij niet kan achterhalen wat de oorzaak is geweest...
H. komt elke dag trouw helpen met de fles geven. Er zijn nu twee lammetjes aan de fles. Het zwarte lammetje met het witte puntje aan de staart staat nu samen met Vlekje in een afgeschermd stukje stal. Ze liggen samen te slapen en schreeuwen je 's morgens vroeg het bed uit: "Flèèès, flèèès..."


En ik? Ik borduur lekker in het zonnetje met een lekker potje thee erbij. De papaver groeit!
De lammetjesstand is bijgewerkt. Gelukkig maar dat DH een goede administratie bijhoudt, anders waren we allang de tel en het overzicht kwijtgeraakt. Omdat deze lammetjes zo lekker bont zijn is er geen lammetje gelijk!
Vanavond hoop ik een lange logwandeling te gaan maken...
Met dank aan DH voor de foto's buiten!

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...